Duikers vinden enigma tijdens opruimen spooknetten

Dit bericht is geplaatst op 2 december 2020
Duikers vinden enigma tijdens opruimen spooknetten

Het kraken van de code werd onmogelijk geacht.

Duikers hebben tijdens een actie voor het Wereld Natuur Fonds (WNF) om in de Oostzee spooknetten te bergen, een sensationele ontdekking gedaan. Ze vonden een enigma codeermachine uit de Tweede Wereld Oorlog. Dit apparaat werd in het Derde Rijk gebruikt om de communicatie van de SS, Gestapo, Wehrmacht en andere staatsorganisaties te versleutelen. Video: Taucher.Net. Bekijk video: 

Duiken Oostzee

Het waren duikers van het in Kiel gevestigde bedrijf, Submaris, die de enigma vonden. Tijdens het scannen van de zeebodem met een side-scan sonar kwamen ze de machine tegen. Het was verstrikt geraakt in een verlaten visnet. De enigma-code werd in de Tweede Wereld Oorlog onleesbaar geacht. Een team van wiskundigen, waaronder de bekende wiskundige Alan Turing, wist de code na lang zoeken te ontcijferen. Dit had verstrekkende gevolgen voor de loop van de oorlogvoering omdat de Duitsers het kraken van de code nagenoeg onmogelijk achtten. De machines werden in grote aantallen gemaakt. Toch zijn ze vandaag de dag zeer zeldzaam en van groot historisch belang.

Actie Duitse marine

Hoe het apparaat op deze locatie terecht is gekomen is niet exact bekend? Gedacht wordt aan een grote vernietingsactie in 1945. De Duitse marine bracht destijds moedwillig vijftig onderzeeboten tot zinken in de Oostzee om ze uit handen van de geallieerden te houden. "We vermoeden dat de enigma gedurende deze operatie te water is geraakt," zegt Florian Huber, onderwaterarcheoloog en duiker in het duikteam van Submaris. De enigma is aan de westkant van de Oostzee gevonden in de Gelting Bay. Het apparaat wordt naar de restauratiewerkplaats van het Archeologisch Museum in Sleeswijck getransporteerd. Daar zal het verder worden onderzocht en geconserveerd.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht