Duikstekken Zeeland

› 'T DOLFIJNTJE › AARDAPPELDAL › ANEMONENVELD › ANKERPLAATS › ANNA JACOBAPOLDER › ARENDSHOOFD › BERGSE DIEPSLUIS HANGCULTUUR › BERGSE DIEPSLUIS OESTERDAM › BERGSE DIEPSLUIS OVERKANT premium › BLINDE DAM › BOMMENEDE WERKHAVEN OOST › BOMMENEDE WERKHAVEN WEST › BOOTDUIKEN ZEELAND › BROUWERSSLUIS › BUITENCENTRUM VEERE › BURGHSLUIS › BURGHSLUIS OOSTBOUT › CHRISTOFFELNOL › COLIJNSPLAAT OOSTNOL › DE BROEZEL › DE HOEK › DE HOEK GALJOEN ZONDER POEN › DE MUUR › DE SCHONE WAARDIN › DE STELHOEVE › DE VAL › DE ZOUTMAN › DEN OSSE HAVEN › DEN OSSE NIEUWE KERKWEG › DICKYS PLACE › DIJKMAGAZIJN › DIJKVAL › DISHOEKSTRAND › DREISCHOR FRANS KOKRIF › DREISCHOR GEMAAL › DREISCHOR LOSWAL › DREISCHOR VLONDER premium › FLAUWERS HEERENKEET › FLAUWERS-WEST › GEERSDIJK › GEERSDIJK OOST premium › GOESE SAS › GOESE SAS OUDE HAVENDAM › GORISHOEK DE BLOKKEN › GORISHOEK DE PUNT › GOUDZWAARD › GROENE BOEI premium › HALVERWEGE › HAVEN MIDDELPLAAT › HAVENHOOFD WEST › HR. MS. BV 34 › KATSHAVEN NOORD › KATSHAVEN-ZUID › KATSHOEK › KATTENDIJKE › KATTENDIJKE PARKING › KIJKUITPOLDER › KISTERSNOL › KLEINE STELLE › KOEPELTJE › KOEPELTJE OOST › KONINGSHEIM › KORTGEENSE NOL › KULKENOL › LANGE PIER › LE SERPENT › LEVENSSTRIJD › LOKKERSNOL › NEELTJE JANS › NIEUWE SLUIS › NOORDBOUT › OESTERPUTTEN S GRAVENHOEK › OOSTWATERING STEIGER › ORANJEPLAAT › OUDE KADEMUUR premium › PIKGAT › PLAAT VAN OUDE TONGE › PLOMPE TOREN › POLREDIJK › PUTTIS PLACE › QUAAK DRIFTDUIK › ROOMPOT › SCHARENDIJKE › SCHELPHOEK › SCHELPHOEK DAM › SINT ANNALAND › SLOT LODIJKE › SOPHIAHAVEN › SPOT SPIERINGPOLDER premium › SS AMELAND › STALLEKE premium › STAVENISSE HAVEN › STAVENISSE IRENEHOEVE › STAVENISSE OOSTNOL › STAVENISSE QUAAK › STOOFPOLDER HET LICHT › STORMEZANDE › STRIJENHAM › STRIJENHAVEN › T19 STEILE WAND › TUBANTIA › VEENPLATEN ANNA JACOBAPOLDER premium › VEERHAVEN ZIJPE › VEERSE DAM › VLIETEPOLDER PEILHUISJE › VROUW HOLLE › VUILNISBELT POORTVLIET › WEMELDINGE-OOST LINDA › WEST REPART premium › WESTBOUT › WESTENWIND › WESTKAPELLE › WILLEMS REEF › WINDGAT › WISSENKERKE OOSTNOL › WISSENKERKE WESTNOL › WOLPHAARTSDIJK › WRAK DE KETEL › WRAK DEN BOER › ZEELANDBRUG › ZILVEREN SCHOR › ZOETERSBOUT › ZONNESCHIJN ZUIVERINGSINSTALLATIE premium › ZOUTELANDE › ZUIDBOUT

Duiken in Zeeland

Duiken in Zeeland is top. Er zijn meer dan honderd duikstekken in Zeeland.  De meeste duikplaatsen bevinden zich in de Oosterschelde en de Grevelingen. Daarnaast wordt ook gedoken in de Westerschelde en het Veerse Meer. Duiken in Zeeland is niet iets van Nederlanders alleen. Jaarlijks weten ook duizenden Duitsers, Fransen en Belgen hun weg te vinden naar duikstekken in Zeeland zoals Kerkweg den Osse, Bergse Diepsluis en de Zeelandbrug. En niet zonder reden. Wereldwijd wordt vooral de Oosterschelde als een interessant duikgebied gezien, met een enorme biodiversiteit. Nergens worden per vierkante meter meer levensvormen waargenomen dan in deze 'kraamkamer van de Noordzee'. 

Duiken bij de Zeelandbrug

Een van de mooiste duikstekken van Nederland, de Zeelandbrug, ligt in de Oosterschelde. De duiklocatie heeft diverse voorzieningen zoals trappen, vulstations en een omkleedruimte. Onderwater vind je een weelde aan vis en onderwaterleven van harders, zeebaarzen en naaktslakken tot heremietkreeften en kreeften. Het meeste leven spot je hier op de stenen van het dijklichaam, op het grote breukstenenrif en rondom de pijlers van de brug. Elk jaar rond april staat de dijk hier vol duikers, dat is het moment waarop de sepia's arriveren. Enkele maanden later, in augustus, is het opnieuw raak. Dan komen zeepaardjes naar de Zeelandbrug om te paren. 

Duiken in de Oosterschelde 

Andere topstekken in de Oosterschelde zijn ondermeer: Stavenisse, Sint Annaland, Zoetersbout en Gorishoek. Wie in de Oosterschelde wil duiken, moet wel de nodige ervaring hebben. Je duikt in de Oosterschelde in getijdenwater, met hoog en laag water. Om hiermee om te kunnen gaan is een special duikopleiding vereist. Er zijn tal van duikscholen in Nederland die deze opleidingen verzorgen. Belangrijk is dat je op het juiste moment te water gaat. Dit moment wordt het duikvenster genoegd, de periode tussen laag en hoog water als er nagenoeg geen stroming staat. Dit moment wordt uitgerekend aan de hand van gegevens van Rijkswaterstaat en een getijdeboekje. Als je geen berekening wil uitvoeren kun je ook de Getijdenplanner van de Duikersgids gebruiken, indien je een abonnement hebt op onze gids of ons platform. 

Duiken in de Grevelingen 

Duikstekken in de Grevelingen waar veel gedoken wordt, zijn ondermeer: Kerkweg den Osse, Scharendijke en Dreischor Gemaal. De biodiversiteit is hier minder groot dan in de Oosterschelde. Toch valt er ook hier voldoende te zien. Bovendien zijn de omstandigheden wat eenvoudiger. Er staat in de Grevelingen geen stroming en je hoeft hier ook geen rekening te houden met een getijdentabel. Jaarlijks worden in de Grevelingen vele duizenden duiken gemaakt. Je komt onderwater tal van soorten tegen, van krabben en zeedonderpadden tot platvissen, vorskwabben, palingen en botervissen. Natuurlijk kun je in de Grevelingen en de Oosterschelde ook met de boot het water op om een duik te maken. Je kunt zelf een boot huren of een trip boeken bij een van de chartermaatschappijen. 

Duiken in het Veerse Meer

De duikstekken in het Veerse Meer zijn wat minder bekend dan die van de Oosterschelde en de Grevelingen. Ook het Veerse Meer is niet onderhevig aan getijde. Een van de bekendste duikstekken hier is Wolphaartsdijk. Je duikt hier in met redelijk goed zicht over een kleurrijke bodem. Bovendien is er voldoende leven te ontdekken om je een uur onderwater te vermaken. Het Veerste Meer telt een twaalftal duikstekken zoals Oranjeplaat en Geersdijk. Een voordeel van het Veerse Meer is dat het hier wat rustiger is dan in de Oosterschelde en de Grevelingen. Er komen hier gewoon minder duikers. En toch kun je in het Veerse Meer prachtige duiken maken! Wie geluk heeft komt vol prachtige ervaringen weer boven water. 

Duiken in de Westerschelde

In de Westerschelde ligt een aantal duikplaatsen. De duikomstandigheden hier zijn wat minder goed dan in de Oosterschelde en de Grevelingen, vooral het zicht is niet altijd even goed. Daarnaast heb je hier te maken met de drukke vaart op deze waterweg. Ook de Westerschelde heeft een open verbinding met zee en is dus blootgesteld aan de getijden. Weliswaar is de kentering hier veel korter waardoor de stroming heviger is. In de Westerschelde duik je niet over stenen en dijklichamen zoals in het algemeen in Zeeland. De bodem wordt hier gekenmerkt door zand, waardoor je ook een andersoortig onderwaterleven aantreft. In de Westerschelde ligt ook een aantal oorlogswrakken, waarvan Wrak de Ketel de bekendste is. Diverse duikstekken hier zijn vanaf de kant bereikbaar, maar je kunt ook in het Veerse Meer en in de Westerschelde bootduiken maken.