Zeepaardje houdt zich vast aan vistuig in de Oosterschelde

Dit bericht is geplaatst op 16 november 2020
Zeepaardje houdt zich vast aan vistuig in de Oosterschelde

Iconisch beeld dat aanzet tot nadenken.

Dit zeepaardje, dat zich vasthoudt aan vistuig, is op zondag 15 november 2020 gefilmd bij Stavenisse Haven door Rob en Margreet Dekker van Dive Post Zoetermeer. De video herinnert aan de iconische foto van Justin Hofman. Zijn foto van een zeepaardje, dat zich vasthoudt aan een wattenstaafje, is miljoenen keren gedeeld en riep honderdduizenden reacties op. Video: Rob en Margreet Dekker. Bekijk video:

Duiken Stavenisse Haven

De foto van Justin Hofman staat bij iedere natuurliefhebber op het netvlies gebrand. “De foto is typerend voor de huidige en toekomstige staat van onze oceanen," zei hij er zelf over. "Ik wou dat hij niet bestond maar nu dat wel zo is wil ik dat iedereen hem ziet." De video van Rob en Margreet Dekker is net zo typerend, maar dan voor de Nederlandse kustwateren. De hoeveelheid vistuig die elk jaar in de Noordzee en de Oosterschelde achterblijft is schrikbarend. Behalve het vistuig van sportvissers blijft er ook visgerei van de professionele visserij achter, met miljoenen dode zeedieren tot gevolg. Jaarlijks ruimt de stichting Duik de Noordzee Schoon kilo's fuiken en visnetten op in een poging om zoveel mogelijk dieren te redden. 

Delen stemt tot nadenken

Wat zijn jouw gedachten bij de video? Zeepaardjes benadrukken de natuurlijke schoonheid van de Oosterschelde, Nederlands grootste natuurpark onderwater, dat zowel beschermd als intensief bevist wordt. Twee uitersten die moeilijk met elkaar te verenigen zijn. De video maakt deze tegenstrijdigheid in een klap zichtbaar en kan daardoor ook velen aan het denken zetten. Deel dit bericht met jouw eerste reactie als commentaar en zet de bescherming van de Oosterschelde weer eens op de agenda. Is dit nou de huidige en toekomstige staat van de Oosterschelde? Het visgerei waaraan het zeepaardje zich vasthoudt is een paternoster. Dit is een lijn met meerdere zijlijnen met daaraan vishaken.  

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht