Effecten corona-crisis op de duiksector

Dit bericht is geplaatst op 14 november 2020
Effecten corona-crisis op de duiksector

"Het jaar 2020 is verloren maar we overleven dit."

Wat is tot nog toe het effect van de corona-crisis op de Nederlandse duiksector? Bij het ontbreken van cijfers houden we een belronde. Dat levert een bemoedigend beeld op. "Het jaar 2020 is verloren," zeggen de meesten, "maar we gaan dit overleven." Faillisementen hebben zich in 2020 nauwelijks voorgedaan, wel flinke omzetverliezen. De grootste klappen vallen bij reizen, duikopleidingen en vakantie-artikelen.

Duiksector in coronatijd

De reiswereld wordt het hardst door de crisis geraakt. Reizen worden nauwelijks nog verkocht. "We verkopen nu wat reizen naar Curacao, maar de afgelopen maanden hebben we alleen maar klanten te woord gestaan die niet op reis kunnen," zegt een reisbureauhouder. "Verder hebben we het ontzettend druk gehad met het omboeken van reizen, het verstrekken van vouchers en het overmaken van refunds. De steunmaatregelen helpen maar de reserves raken op." Ook de duikscholen hebben het zwaar. Er is dit jaar een duidelijke afname merkbaar in Open Water-opleidingen als gevolg van de lockdown-maatregelen. "We stoppen als het moet en gaan verder zodra het kan," aldus een duikschoolhouder. "Toch blijft het behelpen. Het gemeenschappelijk gebruik van snorkels, het lesgeven op afstand, geen duikvakantie in het vooruitzicht. Het werkt allemaal niet mee." 

Meer duiken in eigen land

Duikcentrums profiteerden wel van het toegenomen aantal duiken in eigen land. Duikers besteden het geld van hun duikvakantie aan nieuwe duikmaterialen. De grote duikwebshops zoals Sublub en Dive Post doen het goed. "De verkoop van droogpakken en duikcomputers gaat erg goed," aldus Daan Loeber van SubLub. "Er is duidelijk een local diving trend gaande. We zien veel duikers, die lang niet meer in Nederland hebben gedoken, weer in onze winkels terug.'' Weliswaar is bij de groothandel een daling in de verkoop merkbaar. Duikcentrums zijn voorzichtig met bestellen en het bijhouden van voorraden. Verder is een afname zichtbaar in typische vakatieproducten zoals snorkelsetjes, vinnen, zwemkleding en dergelijke. De Duikersgids speelt op deze local diving trend in door in het nieuwe duikseizoen met een local diving edition uit te komen. Abonneer je nu

Faillissementen duiksector

De corona-crisis heeft in de duiksector, voor zover bekend, tot een tweetal faillissementen geleid. Verreweg de meeste duikondernemers weten met behulp van de noodmaatregelen het hoofd boven water te houden. Ook het feit dat veel ondernemers in de duiksport een of meerdere nevenactiviteiten hebben, helpt mee. De Duikvaker beurs vindt in 2021 plaats op 5, 6 en 7 februari op een digitaal platform. Je hoeft dit jaar dus niet de deur uit om de beurs te bezoeken, dat kan gewoon achter je computer. De Duikersgids zal gedurende de beurs de gebruikelijke beurskortingen geven. Meer nieuws hierover volgt. Wat zijn de verwachtingen voor de duiksector in 2021? Dat blijft vaag. Alle hoop is gevestigd op de grootschalige vaccinatie-programma's die in de eerste helf van 2021 op gang zullen komen. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht