Duiken oostkant Put van Ekeren nu toegestaan

Dit bericht is geplaatst op 11 november 2020
Duiken oostkant Put van Ekeren nu toegestaan

Stalen panelen, houten planken en wanden met horizontale nissen.

In de Put van Ekeren mag sinds kort ook aan de oostkant gedoken worden. Tot nog toe was dit voor duikers verboden gebied. Duikersgids leidt dit af uit het nieuwe informatiebord bij de instapplaats. In de tekst wordt geen melding gemaakt van een duikverbod en de kaart is aangepast. De lijn die het verboden duikgebied begrenst is verdwenen.

Grilliger landschap

De oostzijde van de Put van Ekeren is geen verboden zone meer. Het is niet de bedoeling om aan deze kant vanaf de oever te water te gaan, maar je kunt er wel met een onderwaterscooter komen. Wat valt er te zien? Het onderwaterlandschap is hier net wat anders. De steile putwand aan de zuidkant wordt in deze richting minder steil en het landschap loopt eerder schuin af in een talud. Nog verder naar het oosten, voorbij het autowrakje, krijgt het landschap een grilliger karakter. Je ziet hoge, ruwe wanden, met hier en daar zelfs wat horizontale nissen. Uiterst oostelijk kom je in een glooiend landschap vol groene 'weiden' terecht. Op dit punt draai je naar het noorden om weer in westelijke richting terug te keren. Hier wordt de putwand weer steil en zwaar begroeid met waterpest. Dit is het domein van karpers die zich ophouden in de kleine open plekken tussen het groen.

Stalen panelen, houten planken

Aan de oostkant vind je ook nog sporen uit de tijd dat de put niet onderwater stond. De Put van Ekeren is in de jaren twintig uitgegraven voor de aanleg van het rangeerstation Antwerpen-Noord. De grond is gebruikt om het station op te hogen. Je ziet stukken van stalen panelen, houten planken, maar ook metalen pennen met draden. Ergens ligt ook nog een tuinkabouter met gereedschapskistje. De biodiversiteit is net zo groot als aan de westkant. Je komt grote scholen baarsjes en voorntjes tegen. Palingen bewonen de wanden en snoeken foerageren op de randen van de drop-offs. Toch lijkt dit rustige deel van de put ook andere bewoners te huisvesten. Op 10 november 2020 is op deze locatie een grote Europese meerval gespot

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht