Grote drukte Nionplas. Hoe houden we het mooi?

Dit bericht is geplaatst op 11 juli 2021
Grote drukte Nionplas. Hoe houden we het  mooi?

Parkeerproblemen en veel duikers onderwater.

De Nionplas wordt steeds drukker. Dit heeft grote nadelige effecten. Parkeren wordt steeds lastiger, het zicht gaat achteruit en de onderwaternatuur komt onder druk. Spreiding van duikers door het ontdekken van nieuwe duikstekken is volgens ons de enige oplossing. Kies voor een alternatief in de buurt. Abonneer je op de Duikersgids. Duikersgids Support Team: Danielle Blommaert en Jody Boelen.

Duiken in Noord-Brabant

Vanmorgen leidde de drukte bij de Nionplas tot een climax. De parkeerplaats stond vanmorgen om 9:00 uur al vol en ook onderwater was het hier en daar dringen. De drukte wordt niet alleen veroorzaakt door duikers. Ook het nieuwe clubhuis van Scouting Raamsdonksveer aan de plas speelt een belangrijke rol. Aanvankelijk leek het verenigingsgebouw voordelen op te leveren voor duikers door een gezamenlijk gebruik van verschillende voorzieningen. Hiervan is vooralsnog geen sprake. "De bouw heeft in ieder geval een paar parkeeplekken gekost," zegt een duiker. Er lijkt dan ook dringend behoefte aan overleg en goede afspraken. Leden van Duikersgids Support Team beklagen zich in de groep. "Het leek wel Vinkeveen," zegt iemand. Een ander raadt aan om te parkeren bij de watertoren. "Je moet dan wel verder lopen en het te water gaan is minder comfortabel."

Dringen onder water

Er waren ook de nodige ergernissen onderwater. "Ik lag met een cursist oefeningen te doen op het platform en moest snel vluchten," aldus een instructeur. "Er kwam een ploeg van ongeveer tien duikers recht naar beneden zonder dat ze ons in de gaten hadden. Kennelijk hadden ze onze luchtbellen niet gezien." "Er is zo geen aardigheid meer aan," luidt een ander commentaar. "Ik kom hier in het weekend niet meer duiken, dan maar doordeweeks." Meer toplocaties kampen met drukte. Zo was het vandaag ook erg druk bij Eiland 4 en de Ouderkerkerplas. Daar zou volgens leden van Duikersgids Support Team de parkeerplaats eveneens om 9:00 uur vol hebben gestaan. "En vandaag in Vinkeveen hetzelfde. Erg druk als gevolg van verenigingsduiken en opleidingen. Niet echt ideaal voor het zicht en de onderwaternatuur."

Meer duikstekken meer spreiding

De vraag is hoe we de drukte reguleren om duikplaatsen mooi, rustig en vooral duurzaam te houden. De Nionplas bijvoorbeeld, is een schitterende duiklocatie die niet mag worden kapotgedoken. De oplossing ligt niet binnen handbereik. Heb jij suggesties? Meld je aan voor Duikersgids Support Team en praat mee. De Duikersgids ziet meer speiding van duikers als een gunstige ontwikkeling. Heb jij een Duikersgids abonnement zodat je altijd op zoek kan naar een alternatief in de buurt?  Daarnaast kun je zelf ook je bijdrage leveren door nieuwe of onbekende duikstekken met ons te delen. Hoe meer goede duiklocaties hoe beter dit is voor de duiksport en de onderwaternatuur. Heb jij ook een paar geheime duikstekken? Deel een ervan met Duikersgids ten behoeve van de hele duikgemeenschap. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht