Blijf van de sepiastokken af!

Dit bericht is geplaatst op 13 april 2021
Blijf van de sepiastokken af!

Het plaatsen kost voorbereidingstijd, onderhoud en geld.

Elk jaar worden sepiastokken geplaatst op duikplaatsen in Zeeland. Inmiddels zijn duikers alweer volop bezig bij onder meer de Zeelandbrug en de Bergse Diepsluis. Maar, elk jaar worden ook stokken kapot gemaakt of verwijderd. Het sepiaproject, Bergse Diepsluis, plaatste in mei 2020 daarom deze waarschuwing. Ook dit jaar verzoeken ze: "Blijf van de sepiastokken af!"

Duiken in Zeeland

Hulde aan de duikers die elk jaar weer te water gaan om de sepiastokken te plaatsen. En, wat ontzettend jammer dat er elk jaar ook weer mensen zijn die ze beschadigen. In mei vorig jaar was het raak in de Bergse Diepsluis. De duikers sloegen twee keer toe en beschadigden meer dan honderd stokken. Sommige stokken werden verplaatst, andere werden verbogen en achteloos op de bodem gesmeten. Na herstel van de schade, door leden van het projectteam, keerden de vandalen terug en sloegen opnieuw toe. De verslagenheid bij het projectteam was groot. Wie zou zoiets doen? En waarom? Welk belang zit hier achter? Een dader is nooit gepakt. Verzoek aan alle duikers om ook dit jaar weer een oogje in het zeil te houden. Geef ongeregeldheden door via Duikersgids Support Team

Liefde voor natuur

Het plaatsen van de sepiastokken vergt niet alleen voorbereiding. Het aanschaffen, plaatsen en onderhouden van de stokken kost tijd en geld. Het is allemaal vrijwilligswerk uit liefde voor de natuur en de duiksport. De sepia's en zeepaardjes vinden in de sepiastokken een perfecte habitat. Ze worden door de sepia's gebruikt om hun eitjes tegen af te zetten en ze bieden houvast aan de zeepaardjes. De diertjes krullen hun staart om de stokken om in de stroming naar voedsel te zoeken. Beide soorten kunnen op deze manier ook eenvoudiger door sportduikers worden opgespoord. Ben je benieuwd waar in Zeeland vaak sepiastokken staan? Zoek in Duikersgids op het woord sepiastokken.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht