Grootschalige vernieling Sepiaproject Bergse Diepsluis

Dit bericht is geplaatst op 1 mei 2020
Grootschalige vernieling Sepiaproject Bergse Diepsluis

Projectteam overweegt alle stokken te verwijderen.

Duiken mag in deze tijd discutabel zijn. Maar, bewust je duikuitrusting aantrekken om de sepiatentjes in de Bergse Diepsluis te gaan vernielen......? De duikers sloegen twee keer toe en beschadigden meer dan honderd stokken. Sommige stokken werden verplaatst, andere werden verbogen en achteloos op de bodem gesmeten. Na herstel van de schade door leden van het projectteam, keerden de vandalen terug en sloegen opnieuw toe.  

Stokken vernield en verwijderd

De verslagenheid bij het projectteam is groot. Ze zijn boos en teleurgesteld en overwegen alle stokken nu te  verwijderen. "Hoe kun je zoiets doen," klinkt het vertwijfeld. "Dit was een doelbewuste actie om het project schade toe te brengen." De trieste aanblik onderwater zegt meer dan duizend woorden. Sommige stokken liggen zwaar gehavend op de bodem. Ze zijn geknakt of verbogen. Andere zijn, nadat ze losgerukt zijn, op willekeurige plekken in de grond geprikt. Boven de bodem drijft de aangroei die van de oude stokken is losgeraakt, met hier en daar zelfs de eizakken van de eerste pijlinktvissen. De ravage is compleet. Het is voor het projectteam volstrekt onbegrijpelijk waarom het  dierenwelzijn en het duikplezier zoveel geweld wordt aangedaan.

Doelbewuste actie 

"Dit jaar zijn we vroeg te water gegaan om de stokken te plaatsen," vertelt een teamlid. "We hebben een flink aantal rekjes geplaatst op nieuwe plekken, maar ook op de standaard duikroute richting de hangcultuur en het strand. Daar is nu niets meer van over. In totaal zijn meer dan honderd stokken verplaatst of vernield. Het moet een doelbewuste actie zijn geweest. Dat zie je gewoon aan de aard van de schade. We hebben zoveel mogeljk stokken verzameld en teruggeplaatst, maar het is een drama. Later zijn we teruggekeerd om de schade verder te herstellen. Dit keer hebben we de stokken aan elkaar vastgebonden en aan elk tentje een bordje bevestigd met de tekst om de stokken te laten staan."

Vandalen slaan opnieuw toe

Na enkele dagen keren de bezorde teamleden opnieuw terug. De schik slaat ze om het hart. Wederom is een ravage aangericht. De rekjes zijn losgesneden en verplaatst en de bordjes zijn verdwenen. De tie-wraps, waarmee de stokken vastgebonden waren, zijn kapotgesneden en liggen op de bodem. Wat is hier aan de hand? Wie doet dit? "We hebben onze vermoedens," zegt het teamlid. "Er wordt tenslotte niet veel gedoken op dit moment. Kennelijk gunnen ze ons dit plezier niet en laat het dierenleed ze koud. De stokken vormen elk jaar weer een perfecte habitat voor sepia's, pijlinktvissen en zeepaardjes om te schuilen en zich voort te planten. Wat moeten we nu doen? De schade opnieuw herstellen? We overwegen de stokken weg te halen en naar een onbekende locatie te verplaatsen."

Verlies Bergse Diepsluis

Het stopzetten van het sepiaproject aan de Bergse Diepsluis zou een groot verlies zijn. Duikers rekenen al jaren op het schouwspel dat zich op en om de stokken afspeelt. Het project bestaat al jaren. Door de jaren heen is met verschillende stokken geexperimenteerd. Er zijn steeds dikkere stokken geplaatst maar ook stokken die versterkt waren met een ijzeren frame. Wanneer duikers stopten, namen anderen het over waardoor het project tot nu toe overleeft. Het plaatsen van de tentjes vergt best wat voorbereiding en onderhoud. De stokken worden nadat ze geplaatst zijn, gecontroleerd en waar nodig onderhouden. De kosten voor de aanschaf van materialen worden veelal door de projectteamleden zelf opgebracht. Jammer dat dit bijzondere initiatief nu bedreigd wordt door het geweld van vandalen. Weet jjij raad? Heb je iets gezien? Meldt het...!

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht