Buste May Claerhout vernield in Put van Ekeren

Dit bericht is geplaatst op 1 mei 2021
Buste May Claerhout vernield in Put van Ekeren

"Wie doet nou zoiets? Ben je trots op jezelf?"

De vrouwenbuste, een kunstwerk van May Claerhout, in de Put van Ekeren is beschadigd. Het beeld is door een duiker met verf besmeurd. Steven Vandenhoute, lid van Duikersgids Support Team merkte de schade op en stelde het aan de kaak. De schade moet afgelopen week zijn aangericht. Duikers reageren boos en verontwaardigd. "Wie doet nou zoiets? Ben je trots op jezelf?" Foto: Steven janssens.

Duiken in de Put van Ekeren

De reacties spreken boekdelen. Eén duiker richt zich in de volgende bewoordingen tot de dader. "Wat heb je nu bereikt? Je hebt niets toegevoegd maar een mooi kunstwerk beschadigd. Het creëren van kunst vergt toewijding, talent en inspanning. Het vernietigen ervan echter is zo gebeurd. Ben je trots op jezelf?" Iemand anders vraagt zich af wat iemand bezield om watervaste verf mee te nemen onderwater om dit aan te richten. Nu is het de vraag hoe het kunstwerk weer hersteld kan worden. Het valt te verwachten dat AVOS, die de Put van Ekeren beheerd, zich hierover zal buigen. Het is al zo vaak gezegd. Blijf van onderwaterobjecten af. Verplaats en verniel ze niet, je kunt schade en gevaarlijke situaties veroorzaken. 

Kunstenares May Claerhout

Kunstenares, May Claerhout, was bekend in binnen- en buitenland. Haar beeldhoudwerken zijn overal in België terug te vinden. Je vindt werken van haar in allerlei publieke gebouwen zoals metrostation en scholen. Er staat ook een beeld van May Claerhout in de Leopoldruimte in het Europees Parlement in Brussel. Dit beeld werd in 1993 door de toenmalige premier, Jean-Luc Dehaene, aan het parlement geschonken naar aanleiding van het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Wanneer de buste door May Claerhout beschikbaar is gesteld als duikobject is bij ons niet bekend. Weet jij het? Laat een comment achter onder ons bericht op Facebook. Tips en reacties over herstel van het beeld zijn ook welkom. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht