Antwoord op jouw vragen over de Put van Ekeren

Dit bericht is geplaatst op 22 december 2020
Antwoord op jouw vragen over de Put van Ekeren

Streefdoel voorzieningenblok najaar 2021.

Over de Put van Ekeren leven veel vragen. Komen er nieuwe faciliteiten? En zo ja wanneer? Is duiken aan de oostkant wel of niet toegestaan? De Put houdt de duikgemeenschap bezig. We vroegen AVOS om antwoorden en die kregen we. "We zijn voortdurend met de betreffende instanties in gesprek," aldus voorzitter Koen van Dyck," maar corona vertraagt het een en ander en de ambtelijke molens draaien nou eenmaal traag."

Faciliteiten Put van Ekeren 

Dat er extra duikfaciliteiten bij de Put van Ekeren komen is zeker. Er bestaan plannen voor de aanleg van een voorzieningenblok op de parkeerplaats zoals bij Wemeldinge Parking, met sanitair en omkleedruimte. Maar, die geluiden horen we al langere tijd. Is er al duidelijkheid wanneer dit gaat plaatsvinden? Koen van Dyck: "We overleggen hier inderdaad al jaren over met de stad Antwerpen. Vorig jaar is aan onze wensen tegemoet gekomen en is een aanzienlijk budget beschikbaar gesteld. Het project bevindt zich nu in de aanbestedingsfase. We sterven ernaar om alles in het najaar van 2021 af te ronden." Waarom is er zoveel tijd overheen gegaan? "De onderhandelingen met de stad Antwerpen hebben nou eenmaal de nodige tijd gevergd. Daarnaast ligt de Put van Ekeren in een natuurgebied zonder nutsvoorzieningen. Dit betekent dat er voor de bouw van het voorzieningenblok ook riolering en elektra moet worden aangelegd."  

Oostzijde Put van Ekeren

Duikersgids meldde op 11 november 2020 dat duiken aan de oostkant van de Put van Ekeren is toegestaan. Wij leidden dit af van de duikkaart die in oktober 2020 bij de Put van Ekeren geplaatst is en waarop geen verboden duikzone meer staat aangegeven. Volgens AVOS is dit voorbarig geweest. Koen van Dyck: "AVOS heeft sinds 1 januari 1997 een gebruiksovereenkomst met de stad Antwerpen voor het gebruik van de Put van Ekeren en als zodanig het recht om tegen betaling vergunningen uit te reiken aan sportduikers. Aan die concessie is niets veranderd. Officieel blijft het dus verboden om aan de oostkant te duiken. Mocht het ooit gedoogd of toegestaan worden, dan komen er ook geen in- en uitstapplaatsen. De bestemming als natuurgebied blijft gehandhaafd." Alles over de Put van Ekeren vind je in Duikersgids 17 met tevens alle ins en outs van de nieuwe duikplaats Scoufflény. Abonneer je nu!

 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht