Zeldzaam langsnuitzeepaardje gespot in Oosterschelde

Dit bericht is geplaatst op 7 juli 2018
Zeldzaam langsnuitzeepaardje gespot in Oosterschelde

Ga op zoek maar duik verantwoord met zeepaardjes. Lees onze voorlichting!

Op 2 juli 2018 spotte de Belgische duiker, Gustaaf Thys, een diertje in de Oosterschelde dat sterk lijkt op het zeldzame langsnuitzeepaardje. Het beestje verschilt qua (kleur)schakeringen wezenlijk van het grijze kortsnuitzeepaardje dat we gewoonlijk zien. Duikersgids is geen expert. Maar wat denk jij...? Mocht je hem ook weten te vinden? Duik altijd verantwoord met zeepaardjes! Film: Gustaaf Thys. Bekijk de film: 

Duiken in de Oosterschelde

Gustaaf Thys (Divemania België) vond het zeepaardje op 11 meter diepte samen met zijn buddy, Marc Wens, (Trittons België). In het filmpje vallen de gele kleur en witte stippen, die zo aan het langsnuitzeepaardje doen denken, direct op. De relatief lange, rechte snuit en de onregelmatige uitsteeksels aan de achterzijde lijken echter te ontbreken. Het langsnuitzeepaardje (Hippocampus ramulosus) komt voor in de Middellandse Zee, de Zwarte Zee en het oosten van de Atlantische Oceaan. In de zuidelijke Noordzee zijn ze zeldzaam, ze worden hier als dwaalgast beschouwd. Het langsnuitzeepaardje staat op de Nederlandse Rode Lijst en op de internationale Rode Lijst van de IUCN.

Duikersgids locatie geheim houden

Gustaaf wil de duikstek waar hij het zeepaardje ontdekt heeft, het liefst geheim houden. Duikersgids respecteert dit nadat ook veel andere duikers ons met dit verzoek benaderd hebben. Weliswaar geloven wij veel meer in het geven van voorlichting. Daarom ons verzoek aan iedereen om dit artikel, met alle verwijzingen naar onze voorlichtingsartikelen te delen. Weet jij hoe je duikt met zeepaardjes zonder de diertjes stress te bezorgen of ziek te maken? Lees onze artikelen en probeer steeds verantwoorder te duiken met zeepaardjes.

Krabben en zeepaardjes

Behalve de specifieke kenmerken die doen denken aan een langsnuitzeepaardjes, valt op de film nog iets op. Je ziet een van de weinige vijanden van het zeepaardje, de krab. De krab ligt constant op de loer en lijkt zelfs een keer aan te vallen. Het zeepaardje is hem echter voor en pareert het offensief door snel uit te wijken. Zeepaardjes hebben weinig vijanden. Ze bestaan vooral uit taai weefsel waardoor ze bij vrijwel geen enkel roofdier op de menulijst staan. De dieren hebben daardoor voldoende aan hun schutkleur en een paar andere camouflagetechnieken om te overleven.  

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht