Eerste zeepaardje 2018 gespot

Dit bericht is geplaatst op 8 juni 2018
Eerste zeepaardje 2018 gespot

Hoe schadelijk is de run op zeepaardjes in de Oosterschelde?

Gisteren, op 7 juni, is het eerste zeepaardje van 2018 gespot in de Oosterschelde. Jan en Ciska maakten een duik met 3 meter zicht. Ze kwamen veel naaktslakken tegen en zagen als bonus een zeepaardje. Hoewel zij de locatie delen houden wij het nog even geheim om jouw mening te vragen. Wat vind jij? Moet de locatie van dit soort waarnemingen geheim blijven? Ja of Nee? En waarom? Foto 2017: Wijnang Jongekrijg.

Zeepaardjes Oosterschelde

Zelf vinden wij het geheimhouding zinloos. Anderen zullen jouw zeepaardje ook zien en het wel delen. En dat gaat razendsnel in dit tijdperk van sociale media. Hoe schadelijk is de run op zeepaardjes? In algemene is de schade zeer beperkt. Zeepaardjes komen langs de gehele kust van de Oosterschelde voor, vooral op plekken waar niet gedoken wordt. Als duikers zien we natuurlijk een fractie van wat er in de Oosterschelde leeft. Weliswaar kan een toeloop van duikers, waarvan sommigen zich onverantwoord gedragen, zeer schadelijk zijn voor individuele dieren. 

Voorlichting over zeepaardjes

Als we geheimhouding zinloos vinden, wat doen we dan wel? Voorlichting geven! Wij posten veelvuldig artikelen over het duiken met zeepaardjes. Wat doe je wel en wat doe je niet? Wat is het gevolg van fotografie met flitslampen? Hoe herken je stressfactoren bij zeepaardjes? Wat wil het zeggen als een zeepaardje veel zwemt? Enzovoort. Wat is ons standpunt? Tegenhouden is onmogelijk. Laat juist zoveel mogelijk duikers genieten van zeepaardjes. Dat is goed voor iedereen en ook voor de duiksport. Maar, leer ze dit verantwoord te doen en met respect voor de natuur.  

Kenners over zeepaardjes

Wat zeggen de kenners? Onderwaterfotograaf, Joop Stalenburg, maakte sinds 1984, 3600 duiken in de Oosterschelde en is ruim twintig jaar bestuurslid van Stichting De Oosterschelde. Tevens is hij mede-oprichter van het Sepia Project. Wat is zijn mening? "De rol van de duiksport is sowieso beperkt," zegt hij. "Wij plaatsen onze sepiatentjes ook op onbekende locaties, waar het wemelt van de sepia's en waar ongetwijfeld zeepaardjes voorkomen." Onderwaterfilmer, JackieO, met eveneens honderden Oosterscheldeduiken op zijn naam, is het met hem eens. "Het is makkelijk om naar duikers te wijzen, maar de schade als gevolg van ecologische en economische factoren is vele malen groter."

Bekijk de vindplaats of bekijk hem niet

Het standpunt van de NOB komt met dat van beide duikers overeen. "In elke duikopleiding wordt het respect voor de natuur bijgebracht," aldus beleidsmedewerker, Desmond van Santen. "Daarmee wordt de verantwoordelijkheid bij de duiker zelf gelegd, juist omdat je dit niet kunt tegenhouden of reguleren." Wil je weten waar Jan en Ciska het zeepaardje gevonden hebben? Bekijk dan hun logbericht. Ben je een voor geheimhouding? Kijk dan niet. Wil je ook een zeepaardje ontdekken? Doe dat verantwoord en met respect voor de natuur.

 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht