"Sportduikers en zeepaardjes gaan prima samen."

Dit bericht is geplaatst op 7 juni 2021
"Sportduikers en zeepaardjes gaan prima samen."

Maar voorlichting en het bestrijden van de excessen blijft geboden!

Het is weer zeepaardjes tijd! Elk jaar opnieuw betekent dat drukte op de bekende duikstekken. Toch keren ze elk seizoen terug, ook op de drukste duiklocaties. Gaan sportduikers en zeepaardjes niet gewoon prima samen? Sportduiker Dirk van den Bergh vindt van wel. "Als je wat afstand houdt en ze met rust laat is er niets aan de hand. Dan hoeft geen vindlocatie geheim te blijven." Video: Dirk van den Bergh. Bekijk video:

Duiken met zeepaardjes

Excessief gedrag is nooit goed. Maar, als het gaat om aantallen duikers lijkt het effect op de zeepaardjespopulatie in Zeeland gering. Elk jaar zien we er meer, ook in de Grevelingen, de Westerschelde en 't Veerse Meer. In 2017 werd de discussie over het effect van sportduiken op zeepaardjes volop gevoerd. Duikersgids besloot toen terughoudend te zijn ten aanzien van de vindplaatsen en postte daarna een serie artikelen over sportduiken en zeepaardjes. Hoe duik je verantwoord met zeepaardjes? Wat is het effect van onze lampen en flitsers? Enzovoort. Sportduiker en onderwaterfilmer, Dirk van den Berg, reageerde destijds op een van onze berichten. Hij vindt dat sportduiken en zeepaardjes prima samen kunnen gaan als we ons maar verantwoord gedragen. "Geniet zoveel als je wil met zoveel mogelijk respect voor de natuur," is wat hij zegt. Dirk zet zijn in zijn reactie zijn zienswijze uiteen. Hieronder enkele citaten. 

En de krabben of garnalen?

"We hebben het altijd over de zeepaardjes," aldus Dirk, "maar hoe zit het met al die andere soorten zoals krabben, kreeften, garnalen en snotolfen? Die bekijken we ook massaal en ook daar gaat het prima mee. Hetzelfde geldt voor de sepia's. Die trekken zich van onze aanwezigheid weinig aan. Ze gaan rustig hun gang met paren en het knopen van eitjes aan de stokken terwijl je er op een of twee meter voor ligt. En de snotolf? Die denkt zelfs een partner gevonden te hebben in de weerspiegeling van mijn fisheye lens en nadert zo dicht dat hij onscherp in beeld komt. De steenslijmvisjes gaan nog een stap verder. Die komen zelfs op me zitten! In 2017 ging in aan het eind van het seizoen te water in Anna Jacobapolder omdat er een paar zeepaardjes zaten. Die dieren moeten honderden duikers hebben gezien. Ze trokken zich echter weinig van mijn aanwezigheid aan. Van stress was niets te merken. Ze voelden zich wel bedreigd door de alom aanwezige krabben maar verder vertoonden ze volkomen natuurlijk gedrag."

Stichting Anemoon en Blauwtipje

Het geheim houden van vindplaatsen vindt Dirk overdreven. "We weten inmiddels allemaal waar ze zitten en de locatie wordt altijd wel ergens gepost. Dat is ook prima. Wie anders dan sportduikers zouden bijzondere waarnemingen moeten melden op sites zoals Stichting Anemoon of Blauwtipje zodat de natuur naar waarde geschat en beschermd kan worden. En waarom duiken we eigenlijk? Is het niet om te genieten van de wonderbaarlijke onderwaterwereld en die behoort iedereen toe!" Veel ervaren sportduikers zijn het met hem eens. JackieO en Joop Stalenburg delen in het betreffende artikel dezelfde mening. Anderen blijven terughoudend. Ook Duikersgids vindt het belangrijk om de schoonheid van de onderwaternatuur niet te verstoppen. Wat niet weet wat niet deert. Als sportduikers heb je de kans om te zorgen dat iedereen weet wat er onderwater leeft en daarvan gaat houden. Wel blijft het van groot belang om de excessen te bestijden met waarschuwingen en goede voorlichting

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht