Nieuw wetenschappelijk onderzoek bevestigt therapeutische waarde sportduiken

Dit bericht is geplaatst op 26 januari 2019
Nieuw wetenschappelijk onderzoek bevestigt therapeutische waarde sportduiken

Oorlogsveteranen met psychische klachten ondervinden meeste resultaten

Een recente wetenschappelijke studie bevestigt de therapeutische waarde van sportduiken. Dit meldt het blad Dive Training. Het onderzoek is uitgevoerd onder oorlogsveteranen met lichamelijke en psychische verwondingen. De conclusie: Sportduiken heeft aanzienlijke therapeutische waarde, met name voor veteranen met geamputeerde lichaamsdelen, angststoornissen en/of psychische aanpassingsstoornisen.

Duiken en gezonheid

De studie werd uitgevoerd in 2016 maar de resultaten zijn net gepubliceerd in het Journal of Disability and Rehabilitation.  Het onderzoek bevat kwantitatieve studies van geestelijk welzijn en functionele vermogens, evenals interviews met deelnemers, gezinnen en gezondheidswerkers. Het doel was de effectiviteit van sportduiken te onderzoeken bij de behandeling van ex-militairen met traumatische fysieke en/of psychologische verwondingen, als gevolg van gevechten.

Aanzienlijke verbeteringen

In totaal namen 15 mannelijke veteranen aan de studie deel. Deelnemers meldden een vermindering van angsten, depressies en slaapstoornissen en een verbetering in het sociaal functioneren. Het sportduiken had het meeste effect op veteranen met psychologische klachten en iets minder op veteranen met fysieke verwondingen. Sportduiken heeft nog veel meer therapeutische voordelen, zoals blijkt uit het verhaal van sportduiker Harry Beekelaar.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht