Rolstoelpatient loopt weer na 15 jaar dankzij duiken

Dit bericht is geplaatst op 3 september 2015
Rolstoelpatient loopt weer na 15 jaar dankzij duiken

Sportduiken vermindert alle klachten maar hij moet wel blijven duiken

Zijn rolstoel moest hij zoeken, ergens in de schuur. Maar die moeite wilde Harry Beekelaar graag nemen. De ziekte van Bechterew had hem bijna vijftien jaar aan die rolstoel gebonden. Totdat hij zijn duikbrevet haalde en ging duiken. Harry: "De extreme pijn is weg, ik slik nauwelijks nog medicijnen, ik slaap weer goed en... ik loop als een kieviet." Duiken is nu zijn passie, maar ook zijn therapie. "Dat klopt zegt hij lachend," want als ik niet duik, keren de klachten terug."

Pijn in rug, heupen en benen

De ziekte van Becherew wordt in de volksmond Ontstekingsreuma genoemd. Het is een chronische ontsteking aan gewrichten, spieren en bindweefsel, die het kraakbeen aantast en tot extreme pijn leidt. Harry Beekelaar ontwikkelde de ziekte toen hij 28 jaar was. "In het begin viel het mee," vertelt hij over het ziekteverloop. "Maar naarmate de tijd verstreek namen de klachten toe. Op het laatst kon ik bijna niks meer, zelfs niet slapen. Ik heb een half jaar zittend geslapen vanwege de pijn in mijn rug, heupen en benen."

Duiken eindigt zittend bestaan

De maatschappelijke gevolgen waren enorm. Harry deed de juwelierszaak, die hij van zijn vader had overgenomen, van de hand en ging thuis werken als horlogemaker. Winkelen, spelen met de kinderen, auto rijden, vakantie, sport... hij kon niets meer en de pijn in zijn ledematen nam hand over hand toe. 
In 1994 kan het zo niet langer, Harry belandt in de rolstoel. "Het is een slopende ziekte," vertelt hij. "Het kraakbeen verdwijnt en de wervels raken beschadigd waardoor je helemaal krom trekt." Om de pijn te verzachten slikt hij de zware pijnstillers die hij van zijn huisarts krijgt in een dubbele dosering. Vijftien jaar leidt hij een zittend bestaan, wat in combinatie met zijn risicovolle medicijngebruik tot een gevaarlijk hoge bloeddruk leidt. 

Nu drie jaar vrijwel klachtenvrij

Dat is het moment waarop Harry besluit om zijn duikbrevet te halen. Hij wordt lid van duikvereniging Archimedes in Meppel en neemt een abonnement op de Duikersgids. Een jaar later voelt hij de eerste verlichting.
"De pijn werd minder en mijn lichaam werd soepeler," vertelt hij. "Ik kon ook steeds langere perioden de rolstoel uit, tot ik uiteindelijk volledig herstelde."
Het verband met de duiksport legde hij enkele jaren later. Harry heeft 350 duiken in zijn logboek staan en is nu drie jaar vrijwel klachtenvrij. "Maar,"zegt hij, "Ik moet wel blijven duiken en dieper dan acht meter, anders keren de klachten terug." Harry stuurde enkele jaren geleden een mail naar het Reumafonds over zijn opmerkelijke ervaring. "De volgende dag belden ze me direct op," zegt hij. "Ze zouden contact opnemen met artsen van het AMC. Helaas heb ik nooit meer wat gehoord."

Medische verklaring

Hyperbare zuurstoftherapie wordt bij een aantal aandoeningen toegepast. De effecten zijn zelfs voldoende bewezen om vergoeding van ziektekostenverzekeraars bij diverse indicaties mogelijk te maken. Toch is het een zeldzame behandelmethode en behandelingen bij reuma zijn onbekend. Lourens Prins, van Medisub B.V. in Groningen, is bedrijfs- en sportduikerarts. "Het verhaal van Harry verbaast hem niet. "De heilzame werking van zuurstof is bekend en het effect kan bij de een groter zijn dan bij de ander. Ook de beweging en het duiken in warm water kunnen therapeutisch werken. Toch kun je niet in algemene termen spreken, daarvoor is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek nodig. Er zijn veel soorten reuma en reuma kan sowieso een schommelend ziektebeeld vertonen." 
Ook Gerard Oynhausen van het IAHD (International Assosiation for Handicaped Divers) kent de heilzame effecten van het sportduiken op mindervaliden. "Er zijn vrijwel altijd positieve resultaten te verwachten," zegt hij, "en soms met opzienbarende resultaten. Daarnaast is er altijd die bevrijding, het gevoel om onderwater even vrij te zijn van je handicap." 

Meer over de ziekte van Bechterew

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht