Schildpadden in duikstekken. Leuk of schrijnend?
Dit bericht is geplaatst op 22 april 2020Dit zegt Schildpaddenopvang Nederland erover.
Schildpadden spotten tijdens je duik. Het gebeurt steeds vaker. 't Veenmeer staat erom bekend, maar ook in onder meer de Put van Ekeren worden ze gespot. Het zijn losgelaten huisdieren die in onze koude wateren overleven. Is het een leuke toevoeging of een schrijnend probleem waar we iets aan moeten doen? Dit zegt Schildpaddenopvang Nederland erover.
Schildpadden opvangen
"We worden weer overspoeld met gevonden waterschildpadden," staat op de Facebookpagina van Schildpadden Opvang Nederland te lezen. "Inmiddels zitten we al op zo’n vijftig stuks. Jaarlijks vangen we rond de zeshonderd schildpadden op uit alle uithoeken van Nederland. In deze tijd van het jaar zijn ze allemaal sterk vermagerd en ziek. Zodra de dieren maar een beetje warmte van de zon krijgen, verzamelen ze hun krachten om aan land te komen. Daar worden ze gevangen en naar onze opvang gebracht, waar de meeste alsnog sterven. Veel mensen denken dat waterschildpadden prima overleven in onze natuur en dat je dus zomaar kunt loslaten in de plas om de hoek. Maar, dat is niet zo. De dieren zullen hoe dan ook binnen enkele jaren sterven."
Vetreserves opbouwen
Waarom sterft een schildpad in de Nederlandse natuur? "Waterschildpadden kunnen pas eten bij een temperatuur van 18 graden. In Nederland en België hebben ze dus een heel korte periode om voedsel te vinden. Daardoor kunnen ze geen vetreserves opbouwen voor hun winterrust. Het gevolg is langzame verhongering en dat kan wel vijf tot zeven jaar duren. Naarmate de weerstand afneemt neemt ook het risico op een virus- of parasitaire infectie snel toe. Ook kannibalisme komt voor als gevolg van voedselgebrek en ook dat heeft allerlei gezondheidsriscico's. De dieren sterven veelal in het water. Ze komen door vergassing nog eenmaal boven en zinken vervolgens naar de diepte. Daarom zie je ook bijna nooit dode schildpadden."
Hardnekkige mythe
En de hardnekkige mythe dat schildpadden al decennia in een plas zouden overleven? "Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Verder zijn roodwang schildpadden sterker dan de meeste gedumpte schildpadden zoals de geelwang, geelbuik en zaagrug. Voor geboortes in de natuur zijn nooit sluitende bewijzen geleverd, maar zieke dieren zie je genoeg. Je ziet het aan de ingevallen ogen, de magere pootjes, de diepte van de buikholte of de alg- of leemaanslaf op het schild. Kom je ergens een schildpad tegen? Probeer deze dan altijd te vangen en bel de Dierenambulance of mail of bel rechtstreeks met ons. Telefoon: 088 - 444 0 777 (bereikbaar van 12:00 tot 00:00 uur). Elke schildpad in nood is welkom."
Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER
Reageer op dit bericht