Buurtruzie om zieke schildpad in Warmenhuizen

Dit bericht is geplaatst op 13 juli 2020
Buurtruzie om zieke schildpad in Warmenhuizen

Pesterijen, dreigtelefoontjes en slechte reviews.

Dit weekend is in het Noord-Hollandse Warmenhuizen een rel ontstaan om een schildpad. Buurtbewoners zijn boos omdat hun 'buurtschildpad' uit de wijkvijver is verwijderd. "Het dier was meer dood dan levend," meldt Schildpaddenopvang Nederland. Toen een buurtbewoner de schildpad ving en bij de opvang binnen bracht ging de buurt los. 

Buurt komt verhaal halen

Diverse buren kwamen bij de schildpaddenopvang verhaal halen. Zij eisten de schildpad terug. "Het dier heeft schildrot en is sterk vermagerd," aldus een medewerker. "Dat hebben we de mensen ook verteld, maar dat lijkt niet uit te maken. Ze bleven herhalen dat hij terug moest naar de wijk. Kennelijk kijken ze graag naar een stervende schildpad en dat accepteren wij gewoon niet." De buurt valt de stichting nu lastig met pesterijen en dreigtelefoontjes. Ook worden er slechte reviews op de website geplaatst. Het personeel blijft echter bij haar standpunt. "De schildpad blijft hier." 

Schildpadden in duikstekken

In Nederlandse en Belgische wateren leven steeds meer schildpadden. Het zijn veelal geel- en roodbuik schildpadden die als huisdier zijn gehouden en in het buitenwater zijn losgelaten. Het zijn sterke dieren die in deze contreien kunnen overleven, maar hier niet thuis horen. Het percentage zieke en vermagerde dieren is hoog. Er zijn verschillende opvanglocaties, waaronder Schildpaddenopvang Nederland, waar je de dieren naar toe kunt brengen. Ook in duikplaatsen kom je ze tegen, onder meer in 't Veenmeer en in de Put van Ekeren. Heb jij tijdens het duiken weleens een waterschildpad gezien? Probeer zieke dieren te vangen en breng ze onder bij een schildpaddenopvang. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht