Fuik kapotgesneden bij Dreischor Frans Kokrif

Dit bericht is geplaatst op 5 mei 2020
Fuik kapotgesneden bij Dreischor Frans Kokrif

"De snijsporen waren vers gezien de helderheid van het snijvlak."

Duiker, Sjoerd Veldkamp, vond vanmorgen tijdens een duik bij Dreischor Frans Kokrif een kapotgesneden fuik. Hij zag een los fuikdeel liggen op een diepte van 8 meter. "Ik heb het mee naar boven genomen en in de container naast het compressor gebouw gelegd," zegt hij. Van de daders ontbreekt elk spoor. Duikersgids Support Team: Sjoerd Veldkamp.

Fuiken Dreischor Frans Kokrif

Wie of wat de schade heeft aangericht is onbekend. Duidelijk is wel dat het incident recentelijk heeft plaatsgevonden. "De snijsporen waren vers gezien de helderheid van het snijvlak," aldus Sjoerd. Volgens hem lijkt er ook opzet in het spel te zijn. "De snijsporen zijn erg strak aangezet. Wanneer iets achter de fuik was blijven haken, zou je scheuren zien." Het schade toebrengen aan legaal vismateriaal is een ernstige overtreding waarop hoge boetes staan. En terecht. De meeste Zeeuwse duikplaatsen zijn professionele visgronden die als gevolg van dit soort acties gesloten kunnen worden voor recreanten.

Onnodige vissterfte 

Sjoerd, die als vrijwilliger actief is voor de Stichting Duik de Noordzee Schoon, wijst ook op de gevolgen voor het onderwaterleven. "Vissen, kreeften, krabben en andere dieren raken in zo'n los dwarrelend stuk fuik verstrikt en sterven een langzame dood. Dit 'ghosfishen' kan jarenlang onafgebroken doorgaan en op den duur voor veel vissterfte zorgen. Dat is iets waar mensen helaas niet bij stilstaan. In dit geval heb ik twaalf krabben uit het fuikdeel moeten bevrijden. Respecteer dat er gevist wordt. Vissers een boterham, wij een leuke hobby."

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht