Drijvende zonneparken in opkomst. Schade aan duikstekken dreigt!

Dit bericht is geplaatst op 10 april 2020
Drijvende zonneparken in opkomst. Schade aan duikstekken dreigt!

NOB maakt zich zorgen en dringt aan op meer onderzoek.

Op de Bomhofsplas bij Zwolle is het grootste drijvende zonnepark van Europa in aanbouw. Het park moet met 72.000 zonnepanelen stroom opwekken voor ongeveer zevenduizend huishoudens. In Nederland zijn grote plannen voor tientallen drijvende zonneparken. De NOB vreest voor schade aan met name duikstekken en dringt aan op meer onderzoek. Bekijk video:

Biodiversiteit stimuleren

De schade die als gevolg van dit soort parken kan ontstaan aan natuur en milieu zijn aanzienlijk. Voldoende lichtdoorlaat, biohutten en gevlochten kooien onder het zonnepark moeten de schade beperken en de biodiversiteit zoveel mogelijk stimuleren. Daarnaast lopen bij verschillende instituten onderzoeken naar de ecologische effecten van zonneparken. Onderzoek van het onafhankelijke onderzoeksinstituut, Deltares, toont aan dat de installaties gevolgen kunnen hebben voor de waterkwaliteit en het ecosysteem. De watertemperatuur, algengroei, het zuurstofgehalte en de plantengroei kunnen veranderen en er kan stratificatie van diep water ontstaan. 

Drijvende zonneparken in duikstekken

Er zijn inmiddels ook plannen voor zonneparken in plassen waar gedoken wordt. In de Haarrijnseplas in Utrecht, waar sinds kort gedoken wordt, is een groot zonnepark in aanbouw. De panelen moeten 1400 huishoudens van duurzame energie gaan voorzien. De zonne-eilandjes worden op het oostelijke deel van de plas geplaatst om stroom op te wekken voor de nieuwe energieneutrale buurt, Haarrijn. Verder is sprake van een proef met zonnepanelen in het Oostvoornse Meer bij duikstek Slag Baardmannetje. De proefopstelling zou dit voorjaar gebouwd moeten worden. De panelen worden zo geplaatst dat ze niet boven de duikobjecten komen te liggen en geen gevaar opleveren voor duikers.   

Grote ambities zonneparken

Maar de ambities voor drijvende zonneparken in Nederland gaan veel verder. Vorig jaar stelde een samenwerkingsverband van gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen zich ten doel om in 2023 voor twee gigawatt aan drijvende zonnepanelen te bouwen. Dat is genoeg om honderdduizenden huishoudens van stroom te voorzien. In Engeland en Japan wordt de techniek al op grote schaal toegepast. Door de natuurlijke koeling en de reflectie van het water is de energie-opbrengst relatief hoog. De NOB is bij de proef in het Oostvoornse Meer betrokken en dringt aan op onderzoek op alle ontwikkelingslocaties.  

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht