"Als Noordzeeduikers krijgen we geregeld politie aan boord."

Dit bericht is geplaatst op 15 juni 2021
"Als Noordzeeduikers krijgen we geregeld politie aan boord."

Kat en muis spel met drugscriminelen.

De duikexpeditie van 'Duik de Noordzee Schoon', die afgelopen zondag werd aangezien voor drugssmokkel, zorgde voor veel opschudding. Inmiddels is de rust weergekeerd en beraamt de stichting zich op een schadevergoeding. "Het komt vaker voor," zegt Noordzeeduiker JackieO. "Ik heb het vier keer meegemaakt en de bemanning van de Lamlash nog veel vaker." Video: JackieO. Bekijk video vanaf 6:15.

Duiken op de Noordzee

"Zo heftig als afgelopen zondag is het nooit geweest," aldus JackieO. "Geen getrokken mitrailleurs en urenlange ondervragingen gelukkig. Meestal bleef het bij een controle en een aantal gewapende mannen aan boord. Toch is het intimiderend. Er is op de Noordzee voortdurend een kat en muis spel gaande tussen de politie en drugscriminelen. Inmiddels weten we dat je bij zo'n controle niet teveel vragen moet stellen en alle instructies direct moet opvolgen." In 2018 legde JackieO een controle vast tijdens een duiktrip naar het zeilschip Svartlöga. "Als eerste zagen we de KNRM voorbijvaren," vertelt hij. "Daarna vloog een vliegtuig van de Kustwacht voorbij, waarna de Politie en later ook de Kustwacht aan boord kwamen."

Afval en criminelen 

De Noordzeeduikers hebben begrip voor de acties. JackieO: "De Noordzee is een van de drukst bevaren scheepsrouten ter wereld en een geliefde aanvoerroute van drugscriminelen. Het is ook een enorme afvalbak. Je ziet van alles rond drijven, van koelkasten en piepschuim tot plastic en oude boeien. Soms zijn dat markeringspunten. De drugs worden van boord gegooid en aan een object verbonden om 's nachts met een zodiac vanaf de kust opgehaald te worden. Geen mens die het ziet. Als je net op de verkeerde plek bent, kun je plotseling verdacht worden. Dat is zondag met de duikers van 'Duik de Noordzee Schoon' gebeurd. Zigzaggend rondvaren op zoek naar wrakken valt meteen op als er ook een schip in de buurt is dat van drugstransport verdacht wordt." Het incident geeft eens te meer aan hoeveel misbruik er van de Noordzee wordt gemaakt en dat het sportduikers zijn die de rommel opruimen.

 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht