Duiken op een zeilschip dat net gezonken is

Dit bericht is geplaatst op 25 september 2018
Duiken op een zeilschip dat net gezonken is

Hoe bijzonder. Afdalen naar de bodem via de zeilen van het schip

Op 25 augustus 2018 zinkt voor de kust van Zandvoort het Deense zeilschip, de Svartlöga. Drie dagen later duikt de Lamlash op het net gezonken schip. Dat levert heel bijzondere beelden op. Later krijgt het avontuur nog een onverwachte wending als ze in contact komen met enkele van de bemanningsleden. Video: JackieO. Bekijk video: 

Duiken Noordzee

Hoe is het om te duiken op een zeilschip dat net gezonken is? Heel bijzonder! Als de Lamlash ter plaatse komt, steekt de mast van het schip nog boven water. Op zee drijven wrakstukken. Het team gaat te water en daalt af via de wapperende zeilen van het schip. De duik is onwerkelijk. Aangroei ontbreekt. Wat ze wel zien is een schip dat niet op 16 meter diepte thuishoort. Het meest treffende beeld is dat van een opengeklapte laptop met daarnaast een werphengel. Van schade is weinig te bekennen, alleen de boegspriet is verdwenen en aan stuurboord is de reling weggeslagen. Als het team weer opstijgt, wappert op de achtersteven de Deense vlag in de stroming van de Noordzee.

Politie aan boord

Boven water blijkt hun duik niet onopgemerkt te zijn gebleven. Ze worden opgewacht door de Politie die ook aan boord komt. Het blijft bij formaliteiten en de Lamlash wordt bedankt voor het bergen van de op zee drijvende wrakstukken. Enkele dagen later bezoekt het duikteam de Svartlöga opnieuw, maar nu in de haven van IJmuiden. Het schip, waar ze enkele dagen geleden nog op gedoken hebben, is al geborgen. Ook enkele bemanningsleden zijn ter plaatse. Een van hen vertelt hoe snel het schip ten onder ging en hoe de elf bemanningsleden gered werden. Zijn verhaal maakt diepe indruk, de cirkel is rond. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht