Duikwereld staat met ijsduikweekend mooi op de kaart

Dit bericht is geplaatst op 15 februari 2021
Duikwereld staat met ijsduikweekend mooi op de kaart

"Gaaf die schaatsers boven je."

De duikwereld heeft een geweldig ijsduikweekend achter de rug. Van 't Veenmeer, de Galderse Meren en Bussloo tot Vinkeveen en Carriere de Rhisnes. Overal zijn ijsduiken gemaakt. Schaatsers genoten ruimschoots mee en de pers pakte het massaal op. Kijk hier waar het afgelopen weekend met het woord ijs gelogd is op Duikersgids. Foto still: Walther Dingemans.

IJsduiken in Nederland en België

Overal in Nederland en België zijn ijsduiken gemaakt. Duikteams waren actief in de Markte, Ruinerwold, Hedel, de Maarsseveense plassen, Blijkpolder, Bronsbergenmeer, Gasselterveld, Geestmerambacht, de Boomgaardplas, de Meerse plas, Natuurbad Engelbert, Surfplas Goirle, het Markermeer en de Casteleynsplas. Bijgaande afbeelding komt uit een video van Walther Dingemans die op zondag 14 februari met DiveSenses een ijsduik maakte in de Galderse Meren P4. DiveSenses ging daar zondag met dertien leden te water. Ook Duikcentrum Kymo koos voor de Galderse Meren. Ze doken bij eveneens bij Galderse Meren P4 waar ze tal van schaatsers op het ijs zagen. Sommige hielden verbaasd in als ze de duikers onder zich gewaar werden. "Gaaf die schaatsers boven je," logt Kymo op 14 februari op Duikersgids. De meeste ijsduiken lijken gemaakt te zijn in Vinkeveen waar AirDiving en Scuba-academie verschillende brevetten konden uitrijken. Na de duik kon genoten worden van snert, broodjes en chocolademelk.

Feest voor onderwaterfotografen

Ook voor onderwaterfotografen en -videografen was het een topweekend. Iedereen probeerde de ultieme ijsduikfoto te maken. In veel gevallen is dat perfect gelukt. Er zitten prachtige plaatjes tussen die de ijspret zowel onder als boven water op een geweldige manier in beeld brengen. Daarnaast zijn honderden video's gemaakt. Op sommige video's is de hele ijsduik van begin tot eind vastgelegd. Het zonnige weer was de ijsduikers goed gezind en droeg bij aan het gevoel dat er eindelijk weer iets leuks te beleven was in corona-tijd. Het is vooral de lichtinval die een ijsduik bijzonder maakt en voor de meest fantastische foto's en filmpjes zorgt. Ook de bovenwateropnamen zijn mooi, vooral waar de landopnamen afgewisseld worden met opnamen die gemaakt zijn met een drone. Sociale media staan vol met duikers die een bijt maken met behulp van een kettingzaag of ander gereedschap en vervolgens te water gaan. 

Landelijke promotie duiksport 

De pers pakte het ijsduiken massaal op. Dit heeft de duiksport veel gratis promotie opgeleverd. Hart van Nederland, De Telegraaf, RTV Noord, het Friesch Dagblad, Omrop Fryslân, Omroep Zeeland en de Stentor zijn slechts enkele voorbeelden. Veel duikers maakten van de gelegenheid gebruik om hun ijsduikspecialty te halen. Nik van Gils is een van de gelukkigen. Hij haalde zijn brevet via DiveSenses, terwijl anderen elders in het land hetzelfde deden bij onder meer Divecenter New Atlantis en Scuba-academie. Ook Martijn, Mathijs, Rafaël, Roberto, Dries, Frank zijn geslaagd. Zij werden door Duikteam Mirmar Groningen gebrevetteerd. Verder verstrekte Duikteam Heerenveen op zaterdag acht brevetten na een ijsduik in de Casteleynsplas. Allen gefeliciteerd. Ook feliciaties aan de hele duiksport. Jullie hebben met al die veilige, corona beproefde ijsduiken de duiksport landelijk op de kaart gezet. Ben je klaar met ijsduiken en kijk je al uit naar het nieuwe duikseizoen? Orienteer je met de Duikersgids. Abonneer je nu!

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht