Duikers doen belangrijkste kledingvondst van Europa ooit

Dit bericht is geplaatst op 14 april 2016
Duikers doen belangrijkste kledingvondst van Europa ooit

14-04-2016. Bij een wrak voor de kust van Texel hebben duikers een uiterst zeldzame garderobe uit de periode 1600 - 1700 gevonden, die bovendien goed bewaard is gebleven. De vondst is vandaag op Texel gepresenteerd. "Dit is De Nachtwacht van de kostuumwereld", zegt docent Emmy de Groot van de Universiteit van Amsterdam. "Het is een van de belangrijkste kledingvondsten van Europa ooit." Bekijk de film.

Waarschijnlijk was de jurk van een vrouw uit de hoge adel, misschien zelfs van iemand van koninklijke afkomst. Dat leiden de experts af uit de rijke bewerking van de kleding. De japon is wat beschadigd en gekreukeld, maar heeft de eeuwen onder het zand relatief goed doorstaan. Het handelsschip, waarschijnlijk een goed bewapende driemaster uit dezelfde periode, is mogelijk vergaan in een storm toen het bij Texel wachtte op lading of een gunstige wind.

Vondst door duikers duikclub Texel

Dat het schip op de zeebodem lag was bekend, maar in augustus 2014 vonden duikers van de duikclub Texel bij het wrak een aantal bijzondere objecten en kledingstukken. Ze ontdekten een bundeltje in het zand en zagen pas boven water dat het om eeuwenoud textiel ging. De vondst werd geheim gehouden om restauratoren de kans te geven de spullen eerst te onderzoeken en te conserveren. Museum Kaap Skil in Oudeschild laat tot en met 16 mei een deel van de schat zien. Daarna gaan de objecten voor onderzoek naar het Noord-Hollandse archeologiecentrum Huis van Hilde. Uiteindelijk wordt de vondst weer tentoongesteld in Museum Kaap Skil.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht