Leon Joosse doet bijzondere vondst op Christaan Huygens

Dit bericht is geplaatst op 30 augustus 2019
Leon Joosse doet bijzondere vondst op Christaan Huygens

Leon kijkt terug op een duik om nooit te vergeten.

De Middelburgse wrakduiker Leon Joosse heeft op maandag 26 augustus 2019 een prachtige vondst gedaan op de Christiaan Huygens. Dit meldt de PZC. Leon vond een bronzen beeldje van de beroemde kunstenaar Lambertus Zijl. De Belgische wrakduiker, Vic Verlinden, wist eerder al diverse unieke, bronzen beelden van de Nederlandse Kunstenaar Lambertus Zyl uit het wrak te bergen. Foto: Roel van der Mast. 

Duiken op de Christiaan Huygens

Leon was al een uur op de Christiaan Huygens aan het duiken toen hem iets opviel tussen het zand. "Onder een plaat zag ik een koperkleurige kogel. Toen ik met mijn hand er overheen wreef, zag ik ineens ogen en een neus. Over het resterende gedeelte zat nog een plaat die ik er af kon krijgen. Onmiddellijk daarna wenkte ik naar mijn buddy, Roel van der Mast, die een camera bij zich had. Het was bijna niet te geloven.” Roels camera flits waarna de vraag rijst: Nemen we het mee of laten we het achter? Leon: "Ik weet dat je eigenlijk geen spullen mee naar boven mag nemen maar het kan ook geroofd worden. Dus ik besloot het los te maken en mee te nemen.”

Cultureel erfgoed

Thuis belde Leon de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en kreeg maritiem archeoloog Martijn Manders aan de lijn. "Ze reageerden meteen enthousiast," vertelt hij, "en noemden het een fascinerende vondst. Je kunt dit soort objecten natuurlijk verwachten op een wrak zoals de Christiaan Huygens maar het blijft bijzonder. Het is een prachtig beeldje met een interessante geschiedenis.” Leon kijkt terug op een duik om nooit meer te vergeten. Het beeld zal Leon desgevraagd moeten afstaan aan een museum. "Mijn voorkeur gaat uit naar het Muzeeum in Vlissingen waar veel andere mooie voorwerpen uit de zeeuwse delta staan."

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht