Daar gaan onze geliefde sepia's..!
Dit bericht is geplaatst op 11 mei 2020De handel neemt de laatste jaren steeds meer toe.
Er worden steeds minder sepia's waargenomen in de Oosterschelde. Wil je weten waar ze blijven? Deze beelden, gemaakt op de visafslag van Den Helder, dateren al van zeven jaar geleden. Sindsdien is de vangst alleen maar toegenomen. Alleen al op de Nieuwpoortse visveiling werd vorig jaar 48 ton zeekat aangeboden. Duikersgids Support Team: Lia van der Laan. Bekijk video:
Sepiastokken Oosterschelde
Op de video zie je hoe de sepia's worden aangevoerd en vervolgens in bakken worden geschoven. Je herkent ze nauwelijks door het vele inkt dat de dieren gedurende dit proces verliezen. Of deze sepia's uit de Oosterschelde komen is onbekend. Weliswaar neemt de vangst van deze soort in de Oosterschelde steeds meer toe. Verklaart dit wellicht het afnemend aantal sepia's dat duikers in de Oosterschelde waarnemen? Sommige duikers geloven van niet. Zij beweren dat er teveel sepiastokken worden geplaatst. De dieren zouden zich daardoor verspreiden waardoor het lijkt alsof de aantallen afnemen. Anderen vinden dat er teveel duikers te water gaan waardoor de leefomgeving van de sepia verstoord wordt. Beide beweringen missen een wetenschappelijke onderbouwing en gaan voorbij aan de toenemende vangsten.
Comsumptie van sepia's
De consumptie van sepia's neemt al jarenlang toe. Er is een groeiende vraag ontstaan waar de handel aan dient te voldoen. De sepia's komen als bijvangst in de netten en visfuiken terecht en vormen tegenwoordig een welkome aanvulling op het resultaat van de vissers. Daarbij gaat het niet om enkele honderden sepia's maar om tonnen per jaar. Ze worden niet alleen op duikstekken gevangen, maar op visgronden langs de hele kust van de Oosterschelde. Als duikers hebben we toestemming om op sommige visgronden in de Oosterschelde te duiken en dienen wij deze handel te respecteren. Toch blijft het jammer dat deze prachtige dieren, die een essentieel deel vormen van het ecologische systeem in de Oosterschelde, zo massaal worden weggevist. Het is ook jammer als de aanwezigheid van duikers of sepiastokken daar de schuld van krijgen.
Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER
Reageer op dit bericht