Bemmelse Waard is stukje lopen meer dan waard

Dit bericht is geplaatst op 2 oktober 2020
Bemmelse Waard is stukje lopen meer dan waard

Uurtje rijden van Put Middelwaard.

De Bemmelse Waard is een prachtige duikplaats. Je moet een stukje lopen, maar eenmaal onderwater is het prachtig. Je duikt in een mooie, landelijke omgeving in een gezonde natuurplas met veel groen en leven. "Het is een supergave duikstek met veel planten en ontelbaar veel snoeken." zegt Bart van den Boom in zijn logbericht

Duiken in de Bemmelse Waard

Ooit was het de favoriete duikstek van duikverenigingen in de regio. Ze roemden de duikplaats om zijn prachtige plantengroei, snoeken, wolhandkrabben en rivierkreeftjes. Totdat Staatsbosbeheer en ontzandingsbedrijf, Dekker van de Kamp, roet in het eten gooiden door de wegen naar de recreatieplas af te sluiten. Duikers moeten sindsdien driehonderd meter lopen om de instapplaats te bereiken. De afsluiting was nodig om een kudde grote grazers toegang te geven tot het gebied en de plas te verondiepen. Zicht en onderwaternatuur gingen achteruit en de stek raakte in de vergetelheid. Maar de natuur wist zicht te herstellen en in 2020 vescheen de Bemmelse Waard als nieuw ontdekte duiklocatie in de Duikersgids. Iedereen kan de schoonheid van deze stek nu herontdekken.

Uur rijden van Put Middelwaard

Wat kun je verwachten? De eerste logberichten van Dennis en Roland, Marjolein en Bart zeggen meer dan genoeg. "Prachtige ongerepte duikstek," zegt Marjolein. "Iets minder dat je met al je duik spullen driehonderd meter moet lopen, maar het is het meer dan waard." Zorg voor een bolderkar en je hebt weer een schitterende, nieuwe duiklocatie om te ontdekken. De Bemmelse Waard ligt op een uur rijden van Put Middelwaard. Eveneens een prachtige, nieuw ontdekte natuurplas waar voorlopig helaas niet als buddypaar gedoken kan worden. Na verschillende gesprekken tussen de Duikersgids, de gemeente Vijfheerenland en de NOB volgt mogelijk een proef met sportduikers. Indien deze proef doorgaat en succesvol verloopt, wordt de plas weer vrijgegeven voor de duiksport. Alle ins en outs in de Duikersgids. Abonneer je nu!

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht