715 gram lood, 17 stuks kunstaas en meters vislijn in 20 minuten!

Dit bericht is geplaatst op 26 januari 2022
715 gram lood, 17 stuks kunstaas en meters vislijn in 20 minuten!

Hoe maken we hengelaars meer bewust. Delen!

Axel Gunderson haalde deze week 715 gram lood, 17 stuks kunstaas en meters vislijnen omhoog in de Haarlemmermeerse bosplas. En dat in 20 minuten tijd! De schade die verloren vistuig kan aanrichten is evident. Eerder postte Axel deze video van een aalscholver die door verstikking om het leven kwam. Duikersgids Support. Video: Axel Gunderson. Bekijk video: Duikstekkenadvies 2022. Abonneer je nu. 

Duiken Haarlemmermeerse bosplas 

Axel postte twee dagen geleden over zijn 'vangst'. "Vislijnen zijn onzichtbare en dodelijke valstrikken voor vissen en duikende watervogels," zegt hij. Maar hoe komt het toch dat hengelaars op sommige plekken zoveel materiaal verliezen? Axel legt uit: "Juist op de plekken waar veel vis zit is het risico op lijnbreuk groot omdat de vissen wrakjes, obstakels en mosselkolonies opzoeken om zich te verschuilen. Bij zijn post plaatst hij, naast het opgedoken vistuig, een kaartje van de plas waarop hij de risicogebieden in rood gearceerd heeft." Een prima initiatief, maar hoe bereiken we nu de hengelaars? Deel dit bericht om zoveel mogelijk hengelaars te bereiken en ze bewust te maken van de schade die hun kwijtgespeelde materialen veroorzaken. Een gesneden lijntje is voor de hengelaar zo weer vervangen. Wat er onderwater gebeurt blijft buiten het gezichtsveld maar is daarom niet minder schadelijk.

Schoonmaakduiken

Axel wijst in zijn video ook op een speciaal meldpunt voor vistuig dat in de Haarlemmermeerse bosplas is zoekgeraakt. Behalve het bewust maken van hengelaars kunnen duikers nog meer doen om de natuur te beschermen voor vistuig. En dat doen ze ook. Jaarlijks worden tientallen schoonmaakduiken gemaakt waarbij fietswrakken, blikjes, flessen, lijnen en haken uit het water worden gehaald. De laatste schoonmaakduik die op Duikersgids gelogd is, is van Arjan Waterman die zijn opruimactie in het Gasselterveld na afloop als hoog nodig bestempelde. En dan zijn er natuurlijk nog de reddingsacties van duikers die snoeken en brasems onderwater bevrijden van vishaken of vislijnen. Zo bevrijdden Mark en Wil op 5 augustus 2021 een brasem in de Nionplas.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht