Boskalis zinkt markeringspunten af voor sportduikers

Dit bericht is geplaatst op 9 maart 2021
Boskalis zinkt markeringspunten af voor sportduikers

De NOB was betrokken bij het bepalen van de locaties.

Boskalis heeft begin maart 2021 zes markeringspunten afgezonken voor sportduikers. Het zijn grote stenen met een gewicht van ongeveer drie ton. Er ligt een steen bij Schelphoek en bij Kattendijke liggen twee stenen. Verder liggen er drie stenen op de route naar het Galjoen zonder Poen. Log je duik met een foto van de stenen op Duikersgids! Duikersgids Support Team: Ferry Stam.

Duiken in Zeeland

De stenen vormen handige markeringspunten om op te navigeren. Zo moeten de stenen bij het Galjoen zonder Poen het wrak beter vindbaar maken. Ook moeten de stenen in de loop van de tijd begroeid raken met onderwaterleven. De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) is sinds 2009 betrokken bij het werk aan de Zeeuwse vooroevers in de Oosterschelde en kon daardoor een rol spelen bij het bepalen van de locaties van de stenen. De exacte coördinaten worden nog opgemeten en bekendgemaakt. Zodra we deze van de NOB ontvangen, worden de betreffende Duikersgidskaarten aangepast. Het Duikersgids archief bestaat inmiddels uit honderden duikkaarten.

Extra breukstenen

Het initiatief is op dezelfde wijze tot stand gekomen als het breukstenenrif bij de Zeelandbrug. Boskalis werkt momenteel in opdracht van Rijkswaterstaat aan het versterken van de vooroevers bij onder meer Wemeldinge en Goesse Sas. Door erosie is versterking van het onderste gedeelte van de dijk noodzakelijk. Dit gebeurt met staalslakken. De NOB is tegen het gebruik van staalslakken vanwege de uitloging van chemische stoffen in de Oosterschelde. Daarom wordt een laag breuksteen toegevoegd om het verlies aan onderwaternatuur te compenseren. Bij de huidige werkzaamheden heeft Boskalis op verzoek een zestal grote breukstenen extra geplaatst. Wil je alle Duikersgidskaarten bekijken? Ze worden voortdurend geactualiseerd. Abonneer je nu!  

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht