Nieuwe breuksteenriffen in de Oosterschelde

Dit bericht is geplaatst op 11 maart 2021
Nieuwe breuksteenriffen in de Oosterschelde

Zes enorme stenen zijn extra afgezonken voor de duiksport.

De Oosterschelde krijgt er steeds meer breuksteentriffen bij. Op veel kustlocaties in Zeeland, waar Rijkswaterstaat de dijken versterkt, worden breukstenen gestort om de natuurschade te compenseren. Na werkzaamheden bij Schelphoek, Kattendijke en Galjoen zonder Poen zijn in maart 2021 speciaal voor de duiksport nog eens zes grote stenen extra afgezonken. Duikersgids Support Team: Ferry Stam. 

Duiken Oosterschelde

De enorme stenen hebben elk een gewicht van ongeveer drie ton. Het is de bedoeling dat ze volledig begroeid raken met onderwaterleven. Daarnaast vormen het ook handige markeringspunten om op te navigeren. Zo moeten de stenen bij het Galjoen zonder Poen het wrak beter vindbaar maken. Het initiatief volgt op werkzaamheden van Rijkswaterstaat ter versterking van de vooroevers bij onder meer Goese Sas en Wemeldinge. Duikers zien dit soort breuksteenriffen als een noodzakelijk kwaad dat toch nog wat oplevert. "Op de ecolaag van breukstenen weet de fauna en flora zich snel te herstellen," aldus Ferry Stam, lid van Duikersgids Support Team. "Bij de Zeelandbrug, bijvoorbeeld, had zich na ongeveer twee jaar een aantrekkelijke en gevarieerde biotoopbegroeiing ontwikkeld, met een quasi volledig herstel na ongeveer vier jaar."

Stenen bij Galjoen zonder Poen

De locaties en diepten waar de zes stenen bij Schelphoek, Kattendijke en Galjoen zonder Poen liggen zijn inmiddels bij ons bekend. De exacte coördinaten zijn door de NOB aan ons doorgegeven. De betreffende Duikersgidskaarten worden zo speodig mogelijk aangepast. De Duikersgids breidt haar archief van duikkaarten voortdurend uit en past constant kaarten aan indien nodig. Dat gebeurt onder meer met de hulp van ons Duikersgids Support Team. Wil je alle Duikersgidskaarten kunnen bekijken? Abonneer je nu!

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht