Duiken op Cominoland en Karwela bij Xatt l-Ahmar

Dit bericht is geplaatst op 13 november 2019
Duiken op Cominoland en Karwela bij Xatt l-Ahmar

Het voelt alsof je teruggaat in de tijd en iets leert over het schip.

Bij Xatt l-Ahmar liggen drie wrakken, de MV Cominoland, de MV Karwela en de MV Xlendi. Emilia, Agata en Julian Sawicki doken er in mei 2019. Het drietal beleeft een fantastiche duikdag. En dat niet alleen, ze maken leuke beelden. Auteur: Emilia Sawicki. Video: Julian Sawicki

Duiken op Gozo

"We hebben twee van de drie wrakken bezocht, eerst de MV Cominoland en daarna de Karwela. De wrakken zijn gemarkeerd met boeien maar, vanwege mogelijk bootverkeer, kozen we ervoor om ze via onderwaternavigatie op te sporen. Ze bevinden zich op de maximale diepten voor recreatieve duikers, circa 30 meter. Een goede planning en vaardigheden op het gebied van diep duiken, wrakduiken en navigatie zijn daarom zeer belangrijk. Het was zicht 10 tot 15 meter. We doken op niet meer dan 5 meter diepte richting de wrakken om lucht en nultijd te besparen. Vervolgens daalden we af naar een diepte van ongeveer 20 meter om het eerste wrak, de Cominoland, te kunnen vinden. Als snel komt het dek in zicht. We cirkelen er in en omheen, maar gaan niet op diepte het wrak binnen vanwege beperkte nultijd. Het dek is open en er ruim voldoende daglicht om alles goed te kunnen zien. 

De indrukwekkende Karwela

Dan is hoofdoel van onze duik aan de beurt, de Karwela. Het wrak maakt veel indruk op ons. Bij het trappenhuis (tijdcode: 1:46) gaan we naar binnen. Je kunt letterlijk de trap aflopen. Onder in het trappenhuis bereiken we een diepte van 39 meter. Veel tijd is er dus niet om als recreatieve duiker te genieten van de adrenaline kick. De Karwela verkeert in goede staat en het zicht in het wrak is goed. Het voelt alsof je teruggaat in de tijd en iets leert over de geschiedenis van dit wrak. Xatt l-Ahmar ligt op het eiland Gozo dat per veerboot met de auto’s bereikbaar is vanaf Malta. Een duikgids uit Malta had voor vervoer, perslucht en lood gezorgd en begeleidde ons nu tijdens het duiken. Het werd een duikdag om nooit te vergeten. De watertemperatuur was ongeveer 18 graden, het was zonnig weer en het water was rustig. Stroming stond er niet of nauwelijks. Kortom perfecte omstandigheden om in dit indrukwekkende wrak te duiken. Houd er wel rekening mee dat je een behoorlijk stuk in de volle zon moet lopen, met je uitrusting aan, om de instapplaats te bereiken. 

Duiken op Malta

Wij zijn alle drie al vaker op Malta en Gozo geweest om te duiken. Duiken op Malta is werkelijk fantastisch. Malta is slechts 3.5 uur vliegen vanaf Amsterdam, er wordt overal goed Engels gesproken, de munteenheid is de euro en er zijn goede voorzieningen voor duikers. Duik bij voorkeur buiten het hoogseizoen (juli t/m augustus) om extreme hitte en drukte te vermijden. Mei en juni vinden we zelf prima maanden vanwege de rust, al is het water dan wel wat koeler en  kan het af en toe een dag regenen, onweren of waaien. Onweer en storm vinden we beangstigend, maar voor regen zijn we niet bang. We zijn tenslotte duikers!   

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht