Nederlandse wrakken verdwenen voor de kust van Maleisië

Dit bericht is geplaatst op 6 juli 2019
Nederlandse wrakken verdwenen voor de kust van Maleisië

De nabestaanden van de omgekomen zeelieden zijn inmiddels ingelicht.

Twee wrakken van Nederlandse onderzeeboten, die in de Tweede Wereldoorlog zijn vergaan bij Maleisië, zijn verdwenen. Dat heeft minister Bijleveld van Defensie aan de Tweede Kamer geschreven. Van de onderzeeër O 16 zijn tijdens een expeditie nog enkele restanten teruggevonden. Van de K XVII is alleen nog een afdruk in de zeebodem over. De vrees bestaat dat de schepen als schroot zijn verkocht. Duikersgids Support Team: Ben Leermakers. 

Speciaal expeditie team

Een speciaal samengesteld team van Nederlandse en Maleisische experts voert de expeditie nu in Maleisië uit en heeft de locaties van de O 16 en de K XVII bezocht. De expeditie vindt plaats in het kader van een recent ondertekende intentieverklaring tussen Nederland en Maleisië over maritiem erfgoed. De nabestaanden van de tientallen omgekomen zeelieden zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de verdwijning. Ook is er de afgelopen week uit respect voor de overlevenden op beide locaties een herdenking gehouden door de leden van de expeditie.

Eerder al wrakken verdwenen

In november 2016 verdwenen ook al twee Nederlandse scheepswrakken uit de Javazee in Indonesië. Een derde wrak was grotendeels weg. Het gaat om de schepen Hr.Ms. De Ruyter, Hr.Ms. Java en Hr.Ms. Kortenaer. De schepen vergingen in 1942 tijdens de Slag in de Javazee. Daarbij vonden 915 Nederlandse marinemensen, onder wie schout-bij-nacht Karel Doorman en 259 opvarenden van Indonesische origine een zeemansgraf. De minister is met Maleisië in gesprek over vervolgstappen om de daders verantwoordelijk te stellen en nieuwe incidenten te verkomen.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht