Duikers krijgen rol in overheidsbeleid voor behoud van wrakken

Dit bericht is geplaatst op 21 november 2015
Duikers krijgen rol in overheidsbeleid voor behoud van wrakken

21-11-2015. Sportduikers van Duikclub Texel krijgen een rol in het behoud en de bescherming van wrakken voor de Texelse kust. Dit is op vrijdag 20 november 2015 overeengekomen. Het gaat om een pilot van dertien maanden. Wettelijk moeten duikers in feite overal van afblijven. Nu mogen ze in overleg met provincie, gemeente en de Rijksdienst voor het Cultereel Erfgoed spullen in kaart brengen en naar boven halen, wanneer ze dreigen te vergaan. 

Duikclub Texel, Scheepvaartmuseum Kaap Skil, gemeente, provincie en het ministerie van Onderwijs tekenden hiertoe gezamenljik een protocol. Sportduikers van Duikclub Texel dragen nu samen met de overheid zorg voor het maritiem erfgoed op de bodem voor de Texelse kust. Volgens het protocol wordt de provincie Noord-Holland eigenaar van de bij Texel opgedoken spullen, waarna ze zoveel mogelijk ten toon zullen worden gesteld in museum Kaap Skil. De provincie heeft €270.000 voor de pilot beschikbaar gesteld, de gemeente €50.000.

Duiken in de Noordzee

De Noordzee ligt bezaaid met wrakken waaronder de Nederlandse kustvaarder, De Hondschbosch, die op 13 november 1973 ten onder ging. Veel van deze wrakken zijn in kaart gebracht op basis van aanwijzingen van vissers. Om welke wrakken het precies gaat is vaak niet bekend, omdat er nog nooit op gedoken wordt. Duikers kunnen daardoor verrassende vondsten doen. Zo werd op 8 september 2015 de Duitse onderzeeboot U31 officieel geidentificeerd door sportduikers van Lamlash Noordzeeduiken. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht