Nederland beschermt wrakken met UNESCO-verdrag

Dit bericht is geplaatst op 19 mei 2016
Nederland beschermt wrakken met UNESCO-verdrag

19-05-2016. Nederland tekent het internationale UNESCO-verdrag voor het behoud van erfgoed en hoopt zo scheepswrakken nog beter te beschermen. Minister Jet Bussemaker (OCW) maakte dit vandaag bekend. Het doel is schatjagers te bestrijden door internationale samenwerking. Het meenemen van artefacten in Nederlandse wateren is met deze wetgeving alleen toegestaan, indien wordt samengewerkt met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE).

"Duikers mogen gewoon naar wrakken blijven duiken," aldus de minister,  "maar wij willen niet dat zij onderdelen van een wrak losmaken en thuis op de schouw zetten. Het zijn historische onderdelen die uiteindelijk in een museum thuis horen of op een plek waar iedereen ervan kan genieten. Ook de historische waarde moet op een goede manier geanalyseerd worden.’’ Onderwaterarcheoloog Martijn Manders: "Het gaat om de samenhang van de vondsten in een scheepswrak. Een wrak is een gesloten tijdscapsule. Alle objecten hebben een relatie met elkaar. Als je er nou elke keer wat uithaalt, dan verdwijnt steeds verder een stukje van de puzzel en kun je geen reconstructie meer maken van het verleden.’’ 

Duikwereld verwijt RCE tijdgebrek

De duikwereld verwijt de Rijksdienst voor Cultuur Erfgoed al jaren dat er te weinig mankracht is. Bij de Rijksdienst werken drie maritiem archeologen en vier duikers, die door tijdgebrek maar heel weinig duiken. Veel wrakken gaan hierdoor in de loop der tijd verloren. De Rijksdienst geeft aan in sommige gevallen te willen samenwerken. Dat gebeurde bijvoorbeeld onlangs met het veilig stellen van de zeventiende-eeuwse jurk, afkomstig uit een gezonken driemaster bij Texel.

18-05-2016. Samenwerking sportduikers en RCE

14-04-2016. Duikers doen belangrijkste kledingvondst van Europa ooit

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht