Zwemmers blijven een probleem in Put van Ekeren

Dit bericht is geplaatst op 4 juni 2020
Zwemmers blijven een probleem in Put van Ekeren

"Het is wachten tot er een ongeluk gebeurd?"

Het is elk jaar een terugkerend probleem. Onenigheid tussen zwemmers en duikers in de Put van Ekeren. Tijdens de Pinksterdagen was het weer raak. Toch lijkt een oplossing ver te zoeken. Verbodsborden, incidentele boetes en onderling overleg ter plaatse helpen niet. Ondertussen blijft een potentieel gevaarlijke situatie bestaan.

Springen vanaf de steiger

De problemen worden vooral veroorzaakt door jongelui die zich op de steiger verzamelen en er vanaf springen. Hierdoor ontstaat gevaar en irriatie bij duikers. "Ze springen er met een aanloop vanaf," klaagt een duiker, "of er nu duikers aanwezig zijn of niet. Je vraagt je af wanneer het een keer fout gaat en een zwemmer met zijn hoofd op een duikcilinder belandt. Verder is er gewoon geen ruimte. Tieners, twintigers en zelfs kinderen met zwembandjes, de trap staat helemaal vol en als duiker kun je er nauwelijks nog bij." De situatie schreeuwt om handhaving. Duikers voelen zich onveilig en vrezen voor ruzies, ongelukken of materiaalschade. "Ook praten of boos worden heeft geen zin," aldus weer een andere duiker. "Ze luisteren maar even of helemaal niet, ook niet als je ze op het zwemverbod wijst."

Zwemmen in de Put van Ekeren

Wat is de oplossing? Een aparte steiger voor zwemmers in een deel van de put waar niet gedoken wordt? Nee. Het zwemverbod is er namelijk niet voor niets. Zwemmen in de Put van Ekeren is al jarenlang verboden en alleen toegestaan voor een kleine groep vergunninghouders. In 2015 kwam een Russische man om het leven nadat hij onwel was geworden door de grote temparatuursverschillen in het water. En zo blijft de impasse bestaan. Antwerpen heeft een tekort aan zwemgelegenheden in de openlucht. Het lijkt erop dat het illegaal zwemmen om die reden gedoogd wordt. Maar, wat nu als de situatie ernstig uit de hand loopt? Het is niet ondenkbaar dat de Put van Ekeren tijdelijk gesloten wordt. Duikers worden dan de dupe van een probleem waar ze al jaren voor waarschuwen!

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht