Zorgen over waterkwaliteit Veerse Meer

Dit bericht is geplaatst op 8 juni 2021
Zorgen over waterkwaliteit Veerse Meer

Zuurstofgehalte lijkt verder af te nemen.

Er bestaan zorgen over de waterkwaliteit van het Veerse Meer. Volgens Rijkswaterstaat lijkt er sprake van een negatieve ontwikkeling. Het water bevat te weinig zuurstof waardoor vissen en bodemdieren sterven. Na de zomer wordt een onderzoek gestart. De resultaten worden pas in 2023 verwacht. Duikersgids Support Team: Roel van der Mast.

Duiken in het Veerse Meer

Bij Wolphaartsdijk lijkt er weinig aan de hand te zijn. Maar, wie een kijkje neemt bij Geersdijk komt op sommige plekken tot andere bevindingen. Het is vooral het westelijk deel van het Veerse Meer waar de problemen zich voordoen. Op sommige plaatsen groeit een witte schimmel op de bodem. Er wordt al jarenlang onderzoek gedaan naar de waterkwaliteit van het Veerse Meer. Nieuw onderzoek is gewenst omdat de problemen lijken te verergeren. Het zuurstofgehalte neemt af, het bodemleven loopt terug en er worden vaker dode vissen gezien. Het onderzoek richt zich vooral op de vraag of de problemen zich ook buiten de extreem droge en warme perioden voordoen. 

Nieuwe gebiedsvisie Veerse Meer 

In 2023 komt Rijkswaterstaat niet alleen met de onderzoeksresultaten, maar ook met eventuele oplossingen. Een oplossing zou kunnen zijn om meer zout water toe te laten. In 2004 werd aan de oostkant bij Kats al een doorlaat gerealiseerd in de Zandkreekdam. Hierdoor kan zout water vanuit de Oosterschelde het meer instromen waardoor de waterkwaliteit sindsdien aanzienlijk verbeterd is. Een nieuwe doorlaat daarnaast kan een oplossing zijn. Over de voor- en nadelen en de meest wenselijke locatie wordt nog volop gediscussieerd. Verschillende gemeenten, het waterschap en de provincie Zeeland werken ook aan een nieuwe gebiedsvisie voor het Veerse Meer. De NOB is nauw bij dit overleg betrokken om de belangen van de duiksport te behartigen. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht