Vissen bevrijden is toch het mooiste wat er is!

Dit bericht is geplaatst op 12 januari 2022
Vissen bevrijden is toch het mooiste wat er is!

Als ze de fuik leegschudden zwemmen twee vissen weg.

We hebben inmiddels al een kleine verzameling bevrijdingsfilmpjes. Niet zo spectaculair zoals in tropische wateren, maar daarom niet minder mooi. Kees Fransen en zijn buddies schonken enkele zwaar gehavende vissen hun vrijheid terug. Video: Kees Fransen. Bekijk video: Jaarlijks duikstekadvies. Abonneer je nu. 

Duiken in Vinkeveen

Het bevrijden van vissen tijdens een duik moet wel voldoening geven. Of het nu een snoek is die vastzit aan een haak of een brasem die verstrikt is in een vislijn. Het moment van bevrijding is altijd mooi. Zeker als de verstrikte vis net belaagd wordt door een grote snoek. Natuurlijk gaat het bij dit soort acties niet om professioneel vistuig met palingen of kreeften. Daar blijf je af zoals elke duiker weet. Maar een fuik op de bodem met half dode vissen, dat is wat anders. Kees Fransen en zijn buddies maakten een duik bij Zandeiland 6 toen zij de fuik zagen liggen. Er zaten een paar dode vissen in en een paar nog half levende, zoals de video beschrijft. Aanvankelijk denken ze dat alle vissen dood zijn, maar als ze de fuik leegschudden lijken er twee tot leven te komen. Ze beginnen te bewegen en zwemmen weg. 

Afwisselende duik

De duikers maken die dag een afwisselende duik met stormachtig weer. Er staat veel wind en een flinke golfslag. Eenmaal onder water hebben ze daar weinig last van. Het zicht is goed. Na enkele objecten komen ze een grote snoek tegen met een zwaar gehavende bek. Dan ontdekken ze de fuik en even later vinden ze een paar golfballetjes die ze naar elkaar overgooien. Dat gaat niet zo makkelijk als aanvankelijk gedacht. Dan begint de opstijging. Ze sluiten de duik af, wetende dat enkele vissen die een langzame dood zouden sterven weer vrij rondzwemmen. Goede actie. Heb jij weleens vissen bevrijd? Laat het ons weten. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht