Hoe oordeel jij over het tanende Grevelingenmeer?

Dit bericht is geplaatst op 4 augustus 2020
Hoe oordeel jij over het tanende Grevelingenmeer?

Doorlaat Brouwersdam zou in 2024 klaar moeten zijn.

Het Grevelingenmeer snakt naar adem. De doorlaat in de Brouwersdam, die voor vers water moet zorgen, zou in 2024 klaar moeten zijn. Tot die tijd gaat het helaas bergafwaarts. Duikers klagen over de afstervende bodem en een enkeling maakt zelfs niet meer de rit naar Zeeland voor een duik in Dreischor of 't Koepeltje. Overdreven? Hoe oordeel jij over de Grevelingen? Video: Staatsbosbeheer. Bekijk video.

Doorlaat Brouwersdam

De bouw van de doorlaat in de Brouwersdam is een race tegen de klok, maar het is nog zeker niet te laat. Als de pijpen in 2024 over een lengte van 300 meter open gaan kan het herstel beginnen. Meer dan een begin is dit overigens niet. Het zal dan nog enkele jaren duren voordat we de effecten onderwater gaan merken. Uiteindelijk komt het zeker goed. We hebben het Veerse Meer, dat eveneens jarenlang tanende was, als lichtend voorbeeld. Stekken zoals Wolphaartsdijk en Geersdijk zijn de laatste jaren uitgegroeid tot prachtige duikplaatsen en nog steeds nemen de kleuren en diversiteit toe. Er worden sepia's en zeepaardjes gespot en ook de pijlinktvis wordt er steeds vaker gezien.  

Treurig om te zien

Wat zijn jouw ervaringen met de Grevelingen? Is het wat jou betreft een dode boel geworden of valt er nog meer dan genoeg te zien. Er wordt volop in het Grevelingenmeer gedoken, maar de meningen over de staat van de onderwaternatuur lopen uiteen. "Gisteren heb ik nog een duik gemaakt bij Dreischor Gemaal," zegt Rutger van Krimpen.  "Zo treurig om te zien hoe de Grevelingen op sterven na dood is, overal stof, weinig leven, nauwelijks plantengroei en een zieltogende kreeft hier en daar. Het wordt elk jaar minder." Ap de Boer voegt daaraan toe: "Voor mij is dat ook de reden om voorlopig niet meer vanuit Purmerend de trip te maken naar de Grevelingen. Ik was er vorig jaar september een weekend en vanaf 5 meter diepte was alles dood."

Heel veel moois te zien

Thierry Vandenplas is het hier niet mee eens. "Vreemd," zegt hij. "Ik heb verleden week maandag best veel leven gezien in het Grevelingenmeer. Zeepaddestoelen, zeenaalden, krabben, kreeften, grondeltjes, botervisjes, groene wierslakjes, zeedahlia’s en heel veel bruine plooislakjes op hun eitjes. Ik heb gedoken bij Nieuwe Kerkweg en Scharendijke, maar het is alom bekend dat je niet dieper moet gaan dan 15 meter." Dezelfde geluiden komen van Richard Van Tricht en Eric Schipper. "Ik heb dit jaar al veel in Grevelingen gelegen en ik heb genoeg gezien," zegt Richard. "Je moet er wellicht ook oog voor hebben," besluit Eric. De meeste duikers zullen zich hierbij aansluiten. Nieuwe Kerkweg Den Osse staat op de derde plaats van duikstekken in Duikersgids waarover het meest gelogd wordt.

 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht