Storm Malta beschadigt kades en duikstekken

Dit bericht is geplaatst op 4 november 2016
Storm Malta beschadigt kades en duikstekken

04-11-2016. De storm die het afgelopen weekend in Malta woedde, heeft flink wat schade veroorzaakt aan havens en kades. Ook duikstekken zijn beschadigd. Bekend is dat het wrak van de Maori veel onder de storm heeft geleden. De beroemde huls is niet meer zichtbaar omdat deze nu onder een flinke hoeveelheid zand ligt. Daarnaast zijn de brug en de lange 'swim through' volledig ingezakt. 

Verder stonden nog wat stalen spanten rechtop maar ook die zijn platgewalst, waarschijnlijk door een Toyata die als gevolg van de storm te water is geraakt. Ook Tug 2 heeft schade geleden, het schip is van plaats veranderd. Waar de boeg eerst naar het noorden wees, wijst deze nu naar het oosten. De boeg ligt nu bijna tegen het rif aan.   

Verdere schade duikstekken Malta

Het is onbekend of het noodweer meer duikstekken op Malta heeft beschadigd. Stormen op Malta hebben in het verleden aanzienlijke schade aangericht aan duikstekken en duikwrakken. Om deze reden worden nieuwe wrakken op Malta relatief diep afgezonken. Wind en golfslag hebben minder speelruimten op diepten tussen 30 en 6 meter dan in de bovenste waterlagen. De HMS Maori ligt op 15 meter en Tug 2 ligt op 22 meter. Wrakken zoals Um El Faroud (36 m.) en de Bristol Beaufighter (38 m.) hebben vermoedelijk geen schade opgelopen. 

Storm op Malta

Het noodweer op Malta maakte onderdeel uit van een tropische storm die zich langzaam in het weekend ontwikkelde. Het systeem ontstond op 29 oktober als een lage drukgebied dat oostelijk over de Maltese eilanden trok. Vanaf 30 oktober nam de windkracht fors toe, waarna een tropische storm ontstond, met windkrachten tot windkracht 8. De storm raakte Malta niet frontaal waardoor de schade beperkt blijft. Er worden als gevolg van de opwarming van de aarde meer van dit soort stormen op Malta verwacht. Bekijk de film: 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht