Proef met waterplanten in Ruinerwold

Dit bericht is geplaatst op 24 april 2016
Proef met waterplanten in Ruinerwold

De Noord Nederlandse Duikfederatie (NNDF) start in met 2016 met een proef om het verdwijnen van belangrijke waterplanten, zoals het Fontijnkuid, de Waterpest en het Grof hoornblad in Ruinerwold (Engelgaarde) te bestuderen. De proef wordt uitgevoerd met kooien, waarin deze inheemse soorten ongestoord kunnen groeien. Doel is de weelderige plantengroei, die zo belangrijk is voor het leven in de plas, te herstellen.

Duiken in Engelgaarde

Voor de proef worden kooien geplaatst met en zonder waterplanten, om te zien of de natuur zich herstelt. Het gaat om planten die van oudsher in de plas voorkwamen. De proef wordt op drie verschillende diepten uitgevoerd en komt geen moment te laat. De laatste jaren nemen duikers in Ruinerwold nog maar weinig inheemse soorten waar, met desastreuse gevolgen voor de natuurwaarde. Paai-, schuil- en foerageerplekken verdwijnen en de diversiteit aan soorten staat onder druk.

Wat remt plantengroei in Ruinerwold

De vraag is wat de plantengroei remt in Ruinerwold. De afname begon, volgens de meeste duikers, in het midden van de jaren negentig. Zijn het de stofdeeltjes, veroorzaakt door karpers, brasems of wellicht onervaren duiker, die het zonlicht blokkeren? Is het een gebrek aan voedingsstoffen of is de chemische samenstelling van het water veranderd? Als de oorzaak achterhaald kan worden, wil de NNDF de betreffende soorten her-introduceren. De soorten waarmee geexperimenteerd gaan worden zijn: Glanzig fonteinkruid, Doorgroeid fonteinkruid, Smalle Waterpest en mogelijk ook Tenger fonteinkruid, Grof hoornblad,  Aarvederkruid en Stijve waterranonkel. 
De proef wordt momenteel voorbereid, met mei 2016 als een gewenste startdatum. De NNDF werkt voor het project samen met ondermeer de Universiteit  Wageningen. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht