Loop je gevaar op een Corona-besmetting in buitenwater?

Dit bericht is geplaatst op 30 april 2020
Loop je gevaar op een Corona-besmetting in buitenwater?

Zienswijze RIVM en standpunten van virologen.

Loop je gevaar op een Corona-besmetting in buitenwater? In de provincie  Drenthe is duiken of zwemmen verboden omdat wetenschappelijk onderzoek naar dit gevaar ontbreekt. De waarschijnlijkheid wordt in het algemeen als nihiel beschouwd. De zienswijze van het RIVM en de standpunten van Menno de Jong (Amsterdam UMC) en Marc Boom (CEO Houston Methodist Hospital) Video: KHOU 11. Bekijk video:  

Duiken en Corona virus

Dat Corona in water kan voorkomen, is bekend. Het RIVM meldde in maart 2020 al dat het virus via de ontlasting van Coronapatiënten aantoonbaar in het rioolwater is terechtgekomen. Onderzoek naar Corona in water bestaat echter nog niet. "Het is niet duidelijk hoe lang het virus in zwemwater overleeft," vertelt viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC. Toch hoeven we volgens De Jong niet bang te zijn voor verspreiding van het virus via water. "Ik acht het heel erg onwaarschijnlijk dat het virus kan worden overgedragen via water," zegt hij. "Stel dat je in het water niest en je hebt Corona, dan wordt het virus meteen enorm verdund in die grote hoeveelheid water. De kans op besmetting zal nihil zijn. En dat staat nog los van het feit dat we helemaal niet weten of het virus via water overdraagbaar is."

Zienswijze RIVM

Ook het RIVM zegt dat er tot dusver geen bewijs bestaat dat het virus zich via water onder mensen kan verspreeiden. Daarbij baseert het instituut zich op informatie van onder meer de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Voor zover bekend is het Corona virus ook nog nooit levend in (afval)water aangetroffen. Het Corona virus heeft een fragiel omhulsel dat makkelijk beschadigt en volledig intact moet zijn om mensen te kunnen infecteren. De Jong wijst wel op het belang om de bestaande maatregelen altijd in acht te nemen. "Als je klachten hebt, is het advies om niet naar buiten te gaan en drukte in een zwemplas brengt altijd risico's met zich mee als er geen sprake is van social distancing." 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht