Het nieuwe object in Dreischor. Afval of aanwinst?
Dit bericht is geplaatst op 31 januari 2022Praat mee en geef je mening?
De discussie is al vaker gevoerd. Eerst was er in Dreischor de plantenkas. Nu is er het frame van de partytent die dit weekend door Bas van der Sanden is gefotografeerd. De een vindt het afval, de ander een aanwinst. Praat mee en geef je mening. Duikersgids Support Team: Marco Vinke. Foto: Marco Vinke. Duikstekkenadvies. Abonneer je nu.
Duiken in Dreischor
Vooropgesteld, het plaatsen van objecten in zowel zoet- als zoutwater is aan regels geboden. Je hebt altijd te maken met een eigenaar of een beheerder die toestemming moet geven. Daarnaast spelen belangrijke factoren een rol zoals veiligheid, milieu, onderhoud en aansprakelijkheid. Lees voor meer informatie dit arikel op Duikspotter. Toch is het onvermijdelijk dat er bedoeld of onbedoeld objecten onder het wateroppervlak verdwijnen die alleen duikers nog zullen zien. Moeten we dit altijd als afval beschouwen of als soms juist als een aanwinst? De meningen zijn verdeeld. "Waarom zou het frame van een partytent afval zijn en een scheepswrak niet," zeggen de voorstanders. "Het gaat om de aangroei. De natuur staat in de Grevelingen en de Oosterschelde op ontploffen maar krijgt de kans niet. Het enige dat nodig is, is hard substraat. Willen we de natuur de ruimte geven of niet?"
Natuur is mooi genoeg
Tegenstanders zien het anders. "De natuur is al mooi genoeg zonder al die rommel onderwater. Er ligt inmiddels in Dreischor Frans Kokrif al genoeg op de bodem. Het lijkt wel een dumpplaats of een zoetwaterplas waar iedereen zomaar van alles ingooit. Laat de natuur de natuur en zink geen rommel af." Wat is jouw mening? Vind jij dit rommel of een aanwinst voor de natuur die je vaak zult bekijken en fotograferen? Of het frame bewust is afgezonken is onbekend. Vooralsnog lijkt het een bewuste actie waarover is nagedacht. Het frame is perfect geschikt voor aangroei terwijl het op de bodem nauwelijks ruimte inneemt. Natuurwinst dus met nagenoeg geen natuurverlies. Heb jij plannen om waar dan ook een object af te zinken? Neem contact op met de eigenaren en de beheerders van de betreffende locatie en steek je licht op bij de NOB. De NOB heeft hiervoor speciale werkgroep die je per mail kunt bereiken.
Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER
Reageer op dit bericht