Boosheid over fuiken op reefballs bij Den Osse Nieuwe Kerkweg

Dit bericht is geplaatst op 7 april 2019
Boosheid over fuiken op reefballs bij Den Osse Nieuwe Kerkweg

Duikers roepen op om meer begrip van visserijsector.

De duiksport prijst zich gelukkig dat er in visgronden in Zeeland gedoken mag worden. Toch zijn duikers verontwaardigd dat er bij Den Ossen Nieuwe Kerkweg fuiken liggen over de reefballs. De begroeiing van de reefballs, die geplaatst zijn ten behoeve van de natuur en de duiksport, raakt beschadigd en de duikplaats wordt onveiliger. Video: JackieO. Bekijk video.

Duiken Nieuwe Kerkweg den Osse

Er liggen drie grote fuiken bij Nieuwe Kerkweg den Osse. JackieO dook er vandaag en stoorde zich, net als veel andere duikers, aan de positie van de fuiken. "Het zijn schietfuiken," vertelt hij, "ze liggen op bijna 13 meter diepte en dan over de reefballs richting de rand en er overheen. De reefballs zijn mooi begroeid met zakpijpen, maar op deze manier raakt alles beschadigd." Op zijn video is te zien hoe groot de fuiken zijn, ze lopen tientallen meters over de bodem. Veel kreeften zie je er niet in, maar dat zal niet lang meer duren. 

Duiksport en visserij

"Zijn er geen afspraken hierover," vragen duikers zich vertwijfeld af. De beroepsvissers hebben de oudste rechten op de duikstekken en mogen hun fuiken uitzetten in het aan hen toebedeelde visvak. "Toch zou een verzoek vanuit de duiksport om de reefballs te ontzien niet misplaatst zijn," aldus een duiker. "Wellicht kan de NOB met de vissers en de instanties die de concessies uitgeven, afspreken dat de fuiken niet op of bij de reefballs worden geplaatst. De natuur kan zich dan optimaal handhaven en herstellen. Uiteindelijk levert dat de visserij grotere kreeften op en is de veiligheid van duikers (zeker bij slecht zicht) beter gewaarborgd."   

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht