"Fuiken zijn prachtige toevoegingen aan onze duikstekken"

Dit bericht is geplaatst op 16 april 2019
"Fuiken zijn prachtige toevoegingen aan onze duikstekken"

Mooi, fascinerend en fotogeniek!

Fuiken. Je kunt er van alles van vinden, gevaarlijk, dieronvriendelijk noem maar op. Toch heeft de visserijsector en niet de duikbranche de oudste rechten in de Grevelingen en de Oosterschelde. En bovendien, halen we niet allemaal weleens een visje bij de visboer? Ikzelf heb met legale fuiken geen enkel probleem. Ik vind het zelfs prachtige toevoegingen aan onze duikstekken. Foto en column: Roel van der Mast. Duikersgids Support Team: Roel van der Mast. 

Fuiken zijn mooi en fotogeniek

De kritiek op visbedrijven vanuit de duikerswereld vind ik vaak onterecht. Nogmaals, ze waren er eerder dan ons en die mensen doen ook gewoon hun werk. Ik heb het dan wel over legale vissers natuurlijk! Zodra sprake is van stroperij haak ik af. Ik stoor me ook aan fuiken die de duiksport schaden, zoals laatst gebeurde bij Den Osse Nieuwe Kerkweg. Een fuik was daar zomaar over de reefballs gelegd. Belachelijk. Dat visbedrijf viel wel degelijk wat te verwijten. Het excuus dat ze per ongeluk verkeerd geplaatst waren of dat men op dat moment nog geen duikers verwachtte, houdt natuurlijk geen stand. De vissers kennen de wateren van de Grevelingen en de Oosterschelde beter dan wij. Maar anderszins? Fuiken zijn mooi, fascinerend zelfs en bijna altijd fotogeniek.

Omdenken als het om fuik gaat

Hoe sta jij hierin? Heb jij ook kritiek op alles wat met de visserij te maken heeft, zodra je je 'duikbril' opzet? Moet je je onderwater bedwingen om de vangst niet te bevrijden of vistuig te beschadigen? Doe dat nooit. Je brengt de duiksport in discrediet. Probeer om te denken, net als ik. Zie de fuik als een prachtig bedrijfsmiddel en een bijzonder onderwaterobject. Onderwaterfotografen hebben daar geen moeite mee. Fuiken zijn dankbare objecten om te fotograferen. Daarnaast vormen ze een perfecte achtergrond voor tal van opnamen. Zodra ik een fuik zie ga ik erop af om hem te bewonderen en te fotograferen. Het geeft je duik iets extra's als je zo'n enorm gevaarte onderwater tegenkomt. Ook de tragiek die zich in de fuik afspeelt kan ik waarderen. Ik geef toe dat het soms ook pijnlijk kan zijn hoor, zo'n fuik vol krabben of palingen. Maar ja, het abbatoir waar jouw biefstukje vandaan komt, is ook geen pretje.

Check de stek 

Fuiken kunnen ook een bedreiging lijken, zeker voor onervaren duikers. Dat is inderdaad vooral onervarenheid. De fuik doet je niks. Hij vangt vissen, krabben, palingen en kreeften, geen duikers. Leer gewoon met de fuik om te gaan, dan is er niets aan de hand. Check de stek. Zoek het wateroppervlak af naar de palen of boeien die de fuiken markeren. Bij goed zicht zie je ze onderwater al vanaf een afstandje opdoemen. Ga naar ze toe om ze te bewonderen of wijk uit als je je onzeker voelt. Sluit je ook aan bij een duikteam waar geregeld nettentrainingen worden gegeven. Je verliest je angst en je bent dan optimaal voorbereid op elke situatie. Duikclubs die aangelosten zijn bij de NOB kunnen bij de NOB netten lenen voor trainingsdoeleinden. Tot slot nog de illegale fuik. Daar kan ik kort over zijn. Maak foto's en meld elke vorm van stroperij direct bij de NOB. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht