Enorme olieramp wacht de Rode Zee. Greenpeace luidt alarmklok

Dit bericht is geplaatst op 27 januari 2022
Enorme olieramp wacht de Rode Zee. Greenpeace luidt alarmklok

"Een ramp zou die van de beruchte Exxon Valdez doen verbleken."

Voor de kust van Jemen is een van de grootste olierampen in de geschiedenis in de maak. Het productieplatform, Safar, met 1,1 miljoen vaten ruwe olie aan boord kan het elk moment begeven. Een ontploffing of lekkage zou desastreuze gevolgen hebben voor de Rode Zee. Toch wordt niet ingegrepen. Milieu-organisasties, zoals Greenpeace, luiden de noodklok. Duikstekkenadvies 2022. Abonneer je nu. 

Ramp Exxon Valdez zou verbleken

De Safer is al jarenlang niet meer in gebruik. Het olieplatform ligt letterlijk te vergaan. Het is oud en roestig en begint, met gigantische hoeveelheden ruwe olie nog aan boord, steeds meer een bedreiging te vormen. "De olie kan als gevolg van een explosie of lekkage elk moment vrijkomen," zo waarschuwen onderzoekers in het blad Frontiers in Marine Science. "Als dat gebeurt, ontstaat een olieramp die de beruchte Exxon Valdez-ramp doet verbleken." Dit is geen overdrijving. De Safer bevat vier keer zoveel olie als er vrijkwam bij de ramp met de Exxon Valdez in 1989, de grootste olieramp tot nu toe in de geschiedenis. Toch gebeurt er niks omdat het probleem onvoldoende bekend is. Deel daarom dit bericht. Er wordt wel onderhandeld tussen de betrokken partijen maar een oplossing is nog niet in zicht.

Ecosysteem Rode Zee op het spel

"Het probleem is niet van technische maar van politieke aard," zegt Paul Horsman, projectleider Safer Response Team bij Greenpeace International. "De technologie en expertise om de olie over te brengen naar andere tankers bestaat, maar ondanks maandenlange onderhandelingen duurt de patstelling voort." Overheden en de olie-industrie hebben de morele plicht om actie te ondernemen en het gevaar af te wenden. Het totale ecosysteem van de Rode Zee en aangrenzende gebieden staat op het spel." Greenpeace werkt samen met organisaties in Jemen en de regio om een oplossing te vinden. Tegelijkertijd bereiden ze zich voor om snel te kunnen reageren als de ramp daadwerkelijk plaatsvindt. Deel dit bericht om bekendheid te geven aan deze dreigende ramp die de kleurrijke Rode Zee dreigt te veranderen in zwarte smurrie. Deel...! Ook Greenpeace probeert de aandacht voor deze dreigende ramp te vergroten en maant tot actie. Zij pleiten voor het plaatsen van een drijvende dam en het zo snel mogelijk leegpompen van het olieplatform.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht