Een liter bloed van deze krab kost 1,500 dollar. Dit is waarom

Dit bericht is geplaatst op 4 augustus 2020
Een liter bloed van deze krab kost 1,500 dollar. Dit is waarom

Helaas overleeft vijftien procent van de dieren het niet.

Vorig jaar spoelde er nog eentje aan op het strand van Zandvoort. De opmerkelijke degenkrab! Het bloed van dit bijzondere dier wordt al vijftig jaar gebruikt om de veiligheid van vaccins te garanderen. Kostbaar bloed dus. Maar, de krab wordt met uitsterven bedreigd. Video: TED-ED. Bekijk video.

De standaard LAL-test

Het bloed van de degenkrab is bijzonder. Heel bijzonder! Voor een liter wordt ongeveer 1,500 dollar betaald en niet zonder reden. Het bloed van de degenkrab hecht zich aan bacteriën en hun gifstoffen en vormt dan gelei-achtige klonten. Daardoor is het uitermate geschikt voor het testen van injecteerbare medicijnen op gifstoffen uit bacteriën. Dit wordt de zogenoemde LAL-test genoemd. De LAL-test wordt in de gehele wereld standaard ingezet om de zuiverheid van medicijnen te garanderen. Daarom zijn bijna alle farmaceutische bedrijven van het bloed van de degenkrab afhankelijk. Ook heeft vrijwel iedereen die weleens ingeënt is, van deze bijzondere toepassing geprofiteerd. 

Grote vraag door corona

Door de race om de ontwikkeling van een veilig corona-vaccin is de vraag vanuit farmaceutische bedrijven voor het blauwe bloed van de degenkrab groter dan ooit. Onderzoekers over de hele wereld ontwikkelen momenteel meer dan 155 vaccins tegen het coronavirus en 23 vaccins worden reeds bij de mens getestHet oogsten van het bloed gebeurt in laboratoria of degenkrab boerderijen. De krabben blijven 24 tot 72 uur achter elkaar bij volle bewustzijn aan een machine gekoppeld. Daarbij verliezen ze ongeveer dertig procent van hun bloedvolume. Daarna worden ze in zee teruggezet. Helaas overleeft vijftien procent van de dieren het niet.  

   

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht