Degenkrab aangespoeld op strand van Zandvoort

Dit bericht is geplaatst op 24 juli 2019
Degenkrab aangespoeld op strand van Zandvoort

Bijzondere dieren met blauw bloed dat wordt afgetapt voor medisch gebruik.

Op het strand van Zandvoort is vandaag een Degenkrab aangespoeld. Het dode dier is gefotografeerd door Dorien Schöder uit Schiedam. De vondst is bijzonder omdat de Degenkrab hier niet voorkomt. Degenkrabben zijn uitzonderlijk. Ze hebben blauw bloed dat sinds de jaren 70 door de mensheid wordt afgetapt om bacteriële besmettingen op te sporen. Foto: Dorien Schröder. Bekijk video: 

Kostbaar blauw bloed 

Degenkrabben of Horseshoe crabs zijn om nog meer redenen uniek. Ze lijken rechtstreeks uit de prehistorie te komen en hun blauwe bloed is niet alleen bijzonder maar ook heel duur. Een liter kost maar liefst 15.000 dollar. Het bloed speelt een belangrijke wetenschappelijke rol bij het opsporen van bacteriële besmettingen. Er wordt daarom massaal op deze dieren gevist. Dertig procent van het bloed van elk gevangen dier wordt afgetapt, waarna ze weer worden vrijgelaten. Toch neemt de populatie Degenkrabben in rap tempo af, mede door dit misbruik. 

Degenkrab in Nederland

Dorien fotografeert de dode Degenkrab als ze hem op het strand van Zandvoort ziet liggen, maar loopt vervolgens door. "Horseshoe crab (degenkrab) washed up in Zandvoort, Netherlands," post ze op haar Facebookpagina. I don't think this is their normal range, but I might be wrong?" De Degenkrab komt gewoonlijk voor in de Golf van Mexico en langs de rand van de noordelijke Atlantische kust van Noord-Amerika. Tijdens het paringsseizoen zijn veel Degenkrabben te vinden in Delaware Bay en heel soms in Europa.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht