Duikers spotten blauwkeeltje bij Plompe Toren. Zeldzaam!

Dit bericht is geplaatst op 24 augustus 2021
Duikers spotten blauwkeeltje bij Plompe Toren. Zeldzaam!

Zelden in de Oosterschelde gezien.

Duikers van duikcentrum Dolphin Buddys hebben op zaterdag 21 augustus 2021 bij de Plompe Toren een blauwkeeltje gespot. Het is een bijzondere waarneming. De soort wordt zelden in de Oosterschelde gezien. De vis is door Louise Haaker en haar buddy, Jan Van Doren, waargenomen op 30 meter diepte. 

Duiken Plompe Toren 

"We doken die namiddag met hoog water bij de Plompe Toren omdat onze Noordzeeduik niet doorging," vertelt Louise. "De vis lag op een zandvlakte toen we hem waarnamen en we vroegen ons meteen af om welke soort het ging. Eenmaal boven water startten we een onderzoek dat al snel op niks uitliep, waarna we besloten enkele biologen te raadplegen." De vis vertoont enige gelijkenis met een roodbaars wat aanvankelijk nog voor verwarring zorgde. Uiteindelijk kwamen zowel Bas van der Sanden als Kelle Morau, betrokken bij de Royal Belgian Institute of Natural Sciences, tot dezelfde conclusie. Plompe Toren staat als jaren bekend als een mooie duikplaats waar je kans maakt op bijzondere ontmoetingen.

Familie van schorpioenvis 

Het blauwkeeltje is familie van de schorpioenvisachtigen. De vis is, net als de schorpioenvis, giftig en op de flanken rood gekleurd met een donkere vlek op de kieuwdeksel. De soort komt voor in de Noordzee en ook in de Atlantische Oceaan waar ze diepten bereiken tussen de 200 en 800 meter. Heb jij ook een bijzondere waarneming gedaan tijdens je duik? Log je waarneming op Duikersgids, stuur ons een mail of benaderen ons op Facebook zodat we een bericht kunnen maken. Je kunt ook lid worden van Duikersgids Support Team waar allerlei meldingen over soorten en stekken aan ons worden doorgegeven. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht