Duiker vindt dode bever tijdens duik in Thorn

Dit bericht is geplaatst op 11 april 2021
Duiker vindt dode bever tijdens duik in Thorn

Jos Rovers vond het dier aan het eind van zijn duik.

Duikers van duikvereniging, Discovery Dive, hebben op zondag 11 april 2021 een opmerkelijke vondst gedaan in duikplaats Grote Hegge in Limburg. Jos Rovers stuitte tijdens zijn duik op een dode bever. Hij nam het dier mee naar boven en meldde de vondst bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) in Utrecht. Video: Han van Helmond. Bekijk video: 

Duiken in Thorn

Jos dook met zijn buddy, Han van Helmond, toen ze aan het eind van hun duik het dode dier tegen kwamen. "We wilden net onze duik beëindigen toen we het kadaver op 2 meter diepte zagen liggen," vertelt Han. "Het is een flink beest met een gewicht van ongeveer 30 kilo." Eenmaal boven water melden de duikers hun vondst bij het DWHC. "Dat schijnt verplicht te zijn," aldus Han. "We hebben het kadaver niet zichtbaar onderwater gelegd op enkele meters van de kant, waar het door het DWHC opgehaald zal worden. We krijgen daar nog bericht van." Duikvereniging Discovery Dive, met leden uit Zuidoost-Brabant, duikt vaker in Thorn maar een vondst als deze hebben ze nog niet eerder gedaan.

Meld een dood dier

Kom je ook een dood wild dier tegen tijdens je duik? Het is belangrijk om dit te melden bij het DWHC. Dit kan middels een formulier op hun website. De organisatie kan op deze manier inzicht houden in de sterfte onder in het wild levende dieren. Na je melding wordt contact met je opgenomen als het dier opgehaald moet worden voor nader onderzoek. In Thorn schijnt al enkele jaren een grote familie bevers te wonen. Er komen sinds 1993 weer bevers voor in Limburg. De kolonie stamt af van een populatie uit de Duitse Eifel die zich permanent in dit gebied gevestigd heeft. Ook elders in Nederland worden bevers waargenomen. Op 5 augustus 2020 werd er eentje zwemmend gezien in de Delfshavens Schie in Rotterdam.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht