Bever gespot in duikspot nabij Zevenaar

Dit bericht is geplaatst op 23 juli 2015
Bever gespot in duikspot nabij Zevenaar

"Ik ben hem een tijdje gevolgd en was ook in staat om hem te filmen."

Jos van Zijl en zijn buddy Hanny spotten gisteren in een duikspot nabij Zevenaar een bever. "Geheel onverwacht," vertelt Jos, "we waren op zoek naar stekelbaarsjes en ineens is daar... een bever! "Echt fantastisch om dit tijdens een duik mee te maken." De locatie blijft geheim. "Het is een natuurgebied waar ik af en toe met toestemming mag duiken," aldus Jos. 

Bijzondere waarneming

Het is bekend dat in deze omgeving bevers voorkomen. Toch blijft het een zeer bijzondere waarneming. Het zijn erg schuwe dieren die zich doorgaans niet laten zien. Onder normale omstandigheden zijn ze overdag actief, maar in gebieden waar ze regelmatig verstoord worden, leven ze 's nachts. Bevers kunnen tot vijftien minuten onder water blijven, maar een duik duurt meestal vijf à zes minuten. Jos over 'zijn' bever: "Het was een prachtig exemplaar dat in blakende gezondheid verkeerde en zich volkomen natuurlijk gedroeg. Ik ben hem een tijdje gevolgd en was ook in staat om het dier te filmen." 

Bevers in Nederland en België

In Nederland leeft een aantal gescheiden beverpopulaties die qua leefgebied naar elkaar toegroeien. Na een herintroductie in Nederland in 1988 komt de bever voor in de Biesbosch en de Gelderse Poort. Ook leven er dieren langs de Maas, deze zijn mogelijk afkomstig vanuit de Biesbosch, de Gelderse Poort of België, waar eveneens een herintroductie heeft plaatsgevonden. Ook langs de IJssel hebben zich bevers gevestigd. In België vond een eerste succesvolle herintroductie plaats in de jaren negentig. Er zijn toen honderd bevers uitgezet in de omgeving van Wibrin, een deelgemeente van Houffalize in de Belgische Ardennen.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht