DiveWorld Enschede is volledig van het gas af

Dit bericht is geplaatst op 17 november 2022
DiveWorld Enschede is volledig van het gas af

Hoe gaan de duiktorens deze tijden overleven?

DiveWorld Enschede is volledig van het gas af. Dit meldden zij gisteren op hun Facebookpagina. Een mijlpaal, zeker voor zo'n energie-instensief bedrijf in deze moeilijke tijden. Proficiat! Duikersgids Support Team: Niek Santman. Elk jaar updates topduiklocaties en nieuw ontdekte duikplaatsen. Abonneer je nu.

Duiken DiveWorld Enschede

Geen zorgen meer over hoge gasrekeningen bij DiveWorld Enschede in Overijssel. Vorige week zijn de gasleidingen verwijderd. Het verwarmen en ventileren van de ruimten gebeurt nu met een luchtbehandelingskast. Daarmee is een belangrijke stap gezet in de continuiteit van een belangrijke indoor oefen- en funduiklocatie in Nederland. Het luchtbehandelinsgssysteem zorgt voor de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht. De warmte van de vervuilde lucht wordt vervolgens met een warmtewisselaar teruggewonnen en afgegeven aan de verse toevoerlucht, waardoor de ruimten niet alleen worden geventileerd maar ook verwarmd. De 1,3 miljoen liter water in de duiktoren en de douches worden via een warmtepomp van warm water voorzien. Eigenaar Niek Santman: “Dit is een niet alleen een mooie maar ook een zeer noodzakelijke stap in de verduurzaming van ons bedrijf." 

Andere indoor duiklocaties

De eerste plannen voor verduurzaming dateren van twee jaar geleden toen de gasprijzen nog een fractie waren van wat ze nu zijn. "Mooier had het inderdaad niet gekund," aldus Niek. Twee jaar geleden constateerde hij dat het ventilatiesysteem van de ruimten boven in het gebouw aan vervanging toe waren. Tijdens de zoektocht naar een nieuw verwarmings- en ventilatiesysteem besloot hij voor een volledig duurzame oplossing te kiezen waarmee hij volledig van het gas af kon. Dat is nu, midden in een periode dat de gasprijzen door het dak gaan, gelukt. "Het liefst wil ik ook nog zonnepanelen als straks het dakleer is vervangen," aldus Niek, "dan zijn we volledig zelfvoorzienend." Hoe staat het met de andere indoor duiklocaties? Het is maar de vraag of zij al in een transitietraject zitten. Bezuizinigen, creatieve oplossingen en steun van de overheid lijken daarnaast nog de enige opties. Natuurlijk is alle hoop erop gevestigd dat alle locaties de energiecrisis zullen overleven. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht